Predizborna ponuda na crnogorskoj političkoj pjaci!

KolUMnična Borba
Piše: Dr Momčilo D. Pejović

Izborna je 2020. godina, a parlamentarni izbori zakazani za 30. avgust odvijaće se u posebnim i mnogo otežanim uslovima, prije svega zdravstvenim zbog pandemije virusa COVID-19, i političkim svakako!

Naravno, opterećena je i raznoraznim aferama od kojih je (naj)novija zvana Migova „Koverta 97500“ još iz 2019. godine zajedno sa „odbjeglim tajkunom u Londonu“, koji nam je tu aferu „crno na bijelo“ dokumentovao. A, tu je i nezaobilazna najava snimka „plave torbe iz koje Milo uzima novac…“, od koje se najviše (oče)kuje i sa kojom bi se „za navijek“ pokopao „predsjednik svih građana“!

Bio bi to duboki politički (u)kop ili „sahrana“ bez i malo žalosti odnosno (pro)livenih suza, prema „predsjedniku svih građana“, kojega ja odavno i javno ne priznajem!

Pojava snimka „plave torbe iz koje Milo uzima novac…“ bila bi, simbolično rečeno, poput „eksplozije u Bejrutu“ koja se nedavno nažalost desila, i izazvala bi političku katastrofu u redovima D(R)PS-ovaca, pa konačno zbrisala sa političke scene jedan trodecenijski nesmjenjivi „diktatorski režim“ na čelu sa „predsjednikom svih građana“!

Ako bi se kojim slučajem, iako je sve manje nade a sve više sumnji da će se desiti (vidjeti intervju na Slavija.info TV, od 11. avgusta 2020. godine), konačno Duško Knežević ohrabrio pa odlučio da iz „bezbjednog Londona“ objavi snimak famozne „plave torbe iz koje Milo uzima novac…“, onda bi (u)zaludna bila čak i apsolutna 100 procentna pobjeda D(R)PS-ovaca i njihovog političkog lidera i ujedno „predsjednika svih građana“ na raspisanim parlamentarnim izborima!

Bio bi to THEND za trodecenijsku vladavinu i „Milov diktatorski režim“, kako mnogo puta reče njegov „najveći i najljući neprijatelj“ prof. dr Duško Knežević iz „bezbjednog Londona“! Ali, ima i ona narodna izreka koja kaže: „Ne vjeruj onome koji mnogo obećava“! A to je istinska istina, koja se hiljadama puta potvrdila.

Ovih dana je „zlatni sponzor“ D(R)PS-ovaca, koji se za sada nalazi u „bezbjednom Londonu“, „skinut – oslobođen“ sa tri crvene interpolove potjernice, pokrenute po nalogu državnih istražnih i sudskih crnogorskih organa i institucija, bolje reći snagom i moći SDT-ea, „predsjednika svih građana“ i ujedno vječitog im partijskoga lidera!

„Predsjednika svih građana“ i ujedno političkog lidera, najbrojnije D(R)PS partije, uopšte ne zabrinjava pandemija Korona virusa, jer je odmah poslije dva mjeseca od njene pojave Crna Gora proglašena za destinaciju „CORONA FREE“, da bi u tzv. „drugom talasu“, koji je mnogostruko nadišao broj inficiranih i broj umrlih u svom famoznom intervjuu TV Prvoj (srijeda, 29. jul 2020. godine) arogantnim i nabusitim „političkim optimizmom“ dao izjavu sa kojom je najavio „izlazak“ iz novonastale „pandemijske krize“ i naravno odagnao bilo kakvu sumnju za mogućnost odlaganja zakazanih izbora za 30. avgust 2020. godine, rekavši: „… nema odgađanja izbora…“!

Prema političkim (pro)računima „predsjednika svih građana“ planski i zasigurno metodom fabrikovanja zvaničnih podataka „inficiranih – oboljelih“ i „izliječenih – oporavljenih“ mora „…doći do znatnog smanjenja broja inficiranih i to na nivou iz marta i aprila mjeseca tekuće godine“! Za sada, ne pada mu na um da odloži zakazane izbore!

Ali, nikada se „predsjedniku svih građana“ ne smije bezrezervno vjerovati na datu riječ! Ako njegovi botovi, koji vrše tajna „testiranja“ građana za „siguran glas“, (pr)ocijene da bi izlaznost birača koji ga ne bi glasali, mogla biti za njih „kritična“ eto (od)luke za odgađanje (za)kazanih izbora!? Nijesam usamljen u navedenoj (pr)ocjeni!

„Uvjerljivoj i stručno“ podkrijepljenoj političkoj konstataciji „predsjednika svih građana“ pridružio se i šef NKT-ea, Boban Mugoša, svojom izjavom: „Sve one mjere koje važe, ako se budu primjenjivale, obezbijediće da su svi sigurni i da se nesmetano izbori sprovedu“, i bio sasvim više nego jasan i odlučan!?

A kako bi mogao i smio Duško – premijer drugačije postupiti nego da ovih dana po drugi put u javnost izlazi, u ovoj predizbornoj kampanji, da spinovanjem brže bolje „potvrdi“ svoju prethodno datu izjavu o odlučnosti „da Vlada garantuje redovnost plata, penzija i socijalnih primanja“ (…) „pri čemu je osigurala održivost javnih finansija na duži rok, te stoga nema govora o smanjenju zarada u državnoj upravi, institucijama i preduzećima“!? Dakle, odgovor države na (iza)zvanu krizu biće „odlučan i dočekan spremno…“!!!

Bijaše to više no isprazna i politička propaganda D(R)PS-ovaca sa premijerom na čelu, a sve u cilju pridobijanja građana kao birača i „sigurnog glasa“. Rezerve budžetske su, prema premijerovim riječima, (pre)pune novca i spremno čekaju da se (is)prazne i narodu počnu da (u)dijele po koju crkavicu pred ove izbore, naravno uz „redovne plate, penzije i socijalna primanja – davanja…“!?

Odkuda i čime nam to oni iz Vlade garantuju „održivost javnih finansija na duži rok“?! Da li to, kao nekada, opet šleperi duvana počinju da bruje crnogorskim drumovima? Nijesu valjda opet proradile fabrike duvana u Bijelom Polju i Mojkovcu? Odkuda opet, na našim drumovima, prevoz i zaplijena velikog broja paketa – boksova cigareta u (pre)punom šleperu bjelopoljskih tablica sa „ogromnom milionskom vrijednosti“ u eurima? Da li se to pokušava Duško – premijer na vrijeme (pre)strojiti zlu ne trebalo, a imajući ukupnu političku situaciju na dlanu i „predsjednika svih građana“, kojemu su na Zapadu odavno ruže počele, jedna po jedna, da venu
sve brže i brže!?

„Zato ne razmišlja(m) da se odgode izbori“, reče odlučno stavljajući tačku na to pitanje „predsjednik svih građana“! A šef NKT-ea potrča sa svojom izjavom: „Zašto bih ja odgovarao ako vi ne poštujete mjere“, da pritvrdi unaprijed planirano i predviđeno stanje, a sve u cilju zdravlja i održavanja izbora! Međutim, najnoviji podaci ne idu na političku ruku ni „predsjedniku svih građana“, a još manje stručnom timu NKT-ea!

Tako, mi idemo „odlučno“ u susret parlamentarnim izborima zakazanim za 30. avgust 2020. godine, „na kojima će učestvovati nekoliko (šest) koalicija i (pet) partija samostalno“! Politička (pred)izborna ponuda na trpezi crnogorske pjace nikad nije bila „bogatija“, makar što se tiče učešća koalicija, a, s druge strane ostala je jednoobrazna ideološki i „državotvorno“ neraznovrsna, ekonomski zaboravljena, bolje reći jednolična!

Što je ove godine politička pjaca brojno bogatija to je ponuđeni politički program sve siromašniji, a „politički kolač“ jednoličan i neprivlačan, skoro pa (je) bez mirisa i ukusa! Naravno, tome pogoduje i ekonomska (nad)moć „crnogorskoga tigra“, koji će, svi su izgledi, ovoga puta ne samo dobro (po)kleknuti već ozbiljno tresnuti o tlo, da ne kažem(o) doživjeti bankrot zbog ukupnog spoljneg duga u iznosu od oko 3,9 milijardi eura ili nešto „malo više“ od 85 procenata BDP-ija, mada neki „ekonomski sksperti“ kažu i da je gotovo 100 procentan!?

Ovoga puta neće pomoći ni Duškovo – premijerovo predizborno obraćanje građanima Crne Gore, obećanje i uvjeravanje da će država vršiti redovno sve „isplate zarada“, plata, penzija, raznih socijalnih primanja – davanja i tako dalje!

Ne vjerujem u takva obećanja, koja su prazna i ničim „pokrivena“ jer su, kako reče premijer, do sada „plate smanjivane samo poslanicima“ i onima koji (od)više primaju!? Još jedna u nizu floskula od strane premijera države Montenegra!

Reklo bi se da je pandemija Korona virusa u znatnoj mjeri izmijenila i uskratila raznovrsnost političkog programa! „Uokvirena“ je stranačka reklama i preovladali su jednoobrazni slogani! Smanjen je prostor i program političke cirkusne putujuće pozornice! Smanjen je i odlazak brojnog ljudstva i broj posjeta gradovima širom Crne Gore, na kojima su stranke sa dubljim džepom i „zlatnim sponzorima“ imale mogućnost rasipanja novca i organizovanje bogate zakuske, gdje se poslije obilnog objeda moglo (za)igrati i (za)pjevati! A mnogo puta se dešavalo i da dobar dio opozicije „slavi“ već unaprijed predizbornu pobjedu i „pad diktatorskog režima“! I tako tri pune decenije! Da li je tome konačno kraj na zakazanim izborima za 30. avgust 2020. godine?

Na drugoj strani vječiti D(R)PS-ovci, kao najbrojnija partija, uvijek su iznalazili načine da u krajnjem izađu kao pobjednici, naravno koristeći svoje političke marifetluke, podvalu, propagandu, pomićivanja, pomoć u brašnu i ulju „siromašnima“, novčane pomoći u iznosu od 50 do 100 eura socijalno ugroženim porodicama, ali koji su redovno zaokruživali D(R)PS-ovaca glasački listić.

Kupovina ličnih karata u predizbornom procesu kod D(R)PS-ovaca bila je odomaćena, dobro uhodana šema i davala je dobre rezultate. Fantomski birači, kao i birači iz dijaspore koji su dolazili imali ili nemali biračko pravo, znatno su doprinosili da uvijek (pre)tegne na stranu D(R)PS-ovaca i njihovog političkog lidera bilo da je bio premijer ili „predsjednik svih građana“.

Mnogi su (pr)imali dnevnice i plaćene povratne avionske karte. I još mnogo toga, kao na primjer „jedan birač četiri glasa“ što im je do sada stalno prolazilo, uz obilata obećanja o znatnom „poboljšanju“ životnoga standarda građana i velikom broju (čak 40.000) onih koji će biti zaposleni u narednom mandatnom periodu! Naravno, bile su to predizborne političke ponude i običan – prost politički trik D(R)PS-ovaca, ali koji je gotovo uvijek davao rezultate i „palio“ maštu onih koji su vjerovali nesmjenjivima, u skladu sa onom narodnom izrekom „obećanje ludom radovanje“!

Očigledno da je Korona virus nametnuo „onlajn kampanju“, pa je predizborna kampanja političkih partija u susret parlamentarnim izborima 30. avgusta ove godine, usljed situacije izazvane pandemijom novog tipa korona virusa, znatno drugačija od svih prethodnih!

Naravno da i u D(R)PS-u traže „izlaz“ sa kojim bi uspješno (rije)šili predizbornu političku kampanju, prilagodili je novonastalim okolnostima, poštujući mjere NKT-ea za borbu protiv zaraznih bolesti koji, između ostalog, podrazumijevaju i „zabranu masovnih javnih okupljanja“! Svakako da će dodatna pažnja biti posvećena medijima i „društvenim mrežama“ posebno, pa će se sa biračima „komunicirati na određene načine koji nijesu bili standardni do sada“!

DIK nije proglasila odnosno odobrila listu „Snežane Jonice – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni“, jer ne predstavlja ni „naciju ni vjeru“!? Na njenom čelu je bila predsjednica te stranke Snežana Jonica, koja je najavila žalbu Ustavnom sudu! A da li će Ustavni sud i Ustav kao najviši (US)pravni akt – institucija dozvoliti DIK-u da zabrani legitimno učešće jedne stranke, koja ima pravo da se (na)zove kako god hoće, bez obzira ima li „vjere i nacije“ ili koje je uopšte? Tako će sada na parlamentarnim izborima učetvovati 11 lista.

Dakle, iako „odlučno i moćno“ biće dosta politički „mučno i bespomoćno“, makar što se tiče slogana, koji se nude građanima na zakazanim parlamentarnim izborima od strane koalicije i političkih stranaka koje nastupaju samostalno! Na drugoj strani simpatizeri i članovi D(R)PS-a utrkuju se ko će od njih pojedinačno više donirati za parlamentarne izbore svome nesmjenjivom partijskom lideru i „predsjedniku svih građana“. Kažu, zvaničnici, da je prikupljeno skoro pola miliona eura za samo nepuni mjesec dana, a do izbora je ostalo nešto manje od dvadesetak dana!

Očigledan primjer (zlo)upotrebe položaja je DIK-ova zabrana ućešća na parlamentarnim izborima listi pod naslovom „Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni“, Snežane Jonice! Da li ih ima 22 ili ih uopšte nema niti jedan i koje su „vjere i nacije“ potpuno je irelevantno. Međutim, DIK uzima sebi za pravo da kroji učešće političkih stranaka time što ta „komisija“ određuje „šta je vjera i šta je nacije“ i ko „ima vjeru i naciju a ko (je) nema“ i koliko ima Jugoslovena, na predizbornoj utakmici na izborima zakazanim za 30. avgust tekuće godine!

Pa to je „politički apsurd“ od strane jedne Komisije, koja se ponaša diskriminatorski prema onima koji „nemaju ni vjeru ni naciju“!? To je osnovno obilježje i karakteristika koja validnost zakazanih parlamentarnih izbora i pojedinačno učećše stranaka dovodi i stavlja pod veliki znak pitanja shodno „svojim političkim zahtjevima i potrebama“!

Nameću se dva logična pitanja, koja upućujem(o) DIK-u: 1) Da li koalicija sa sloganom „Mir je naša nacija“ ispunjava uslove koji se traže listi Snežane Jonice – Socijalisti Crna Gore – Da živimo kao Jugosloveni“, i od kada „MIR…“ ima vjeru i(li) naciju? 2) Koju „vjeru i naciju“ ima i predstavlja koalicija čiji je slogan „Odlučno za Crnu Goru“ kada je na njoj ateista Milo Đukanović?

Od svih koalicija i samostalno nastupajućih partija po političkim principima, motivima, raspoloživom „znanju“ i informacijama DIK-a samo bi „Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović“ i dvije albanske koalicije: „Jednoglasno“ i „Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj“ ispunjavale DIK-ove tražene „kriterije“, jer imaju „vjeru i naciju“!?

Dakle, u igri na parlamentarnim izborima su: narodna koalicija „Za budućnost Crne Gore“; koalicija pod sloganom „Mir je naša nacija“; koalicija, okupljena oko platforme „Crno na bijelo“; koalicija pod nazivom „Odlučno za Crnu Goru. DPS – Milo Đukanović“; „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno“; „Jaka Crna Gora“; „Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović“; „HGI – Svim srcem za Crnu Goru“; „Hrvatska reformska stranka Crne Gore – HRS“; i dvije albanske koalicije: „Jednoglasno“; „Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj“.

Ono što se da primijetiti kod svih navedenih koalicija i partija pojedinačno ili zbirno jeste da su sve „odlučno za Crnu Goru i njenu budućnost, sa mirom kao nacijom, ispravno i svim srcem, a na samome kraju reformistički i jednoglasno“!? Dakle, i dalje u „budućnost“ bez promjena i sa nesmjenjivim „predsjednikom svih građana“!? Svaka od postojećih koalicija i partija pojedinačno očekuje da uđe u parlament i osigura se za samo još jedan, pa još jedan mandat i tako njeni nosioci lista dočekaju mirovinu, a narodu odnosno biračima obećanja uz, da prostite, šipak!

Na političkoj crnogorskoj pjaci ili bazaru ne nađoh ništa novo, a ni što bi me moglo zainteresovati i privoljeti da se priklonim „stranačkome carstvu“!

Međutim, pored navedenog, ima jedna karakteristična osobina, koja ovim parlamentarnim izborima daje naročito loš, zamagljen „pečat“ i ostavlja mučan utisak, koji toliko bode u oči da se čovjek zdrave pameti mora zapitati: Da li je (to) moguće da u Crnoj Gori biračko pravo ima(ju) 541.232 građa(ni)na, od ukupnog broja koji su registrovani popisom, a čini ih ne više od 625000 stanovnika?

Dakle, za samo četiri prethodne godine pa do današnjih izbora broj glasača se povećao za 8,6 hiljada! Normalan čovjek mora da se zapita gdje su sva ta djeca predškolskog i školskog uzrasta, kao i dio omladine koji još nije stekao pravo glasa – biračko pravo, a spada u kategoriju od 16 do 18 godina, jer prema statističkim podacima i nekoj zdravoj logici njihov broj je bio znatno veći, a sada je smanjem i u rapidnom je opadanju? Naravno da nešto ne štima i da je zvanična statistika zakamuflirana! Glasaj, i neka izbor bude tvoj!

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *