Mayflower: Putovanje 1620-2020

Civilizacija

Na današnji dan prije 400 godina brod Mayflower krenuo je iz engleske luke u Southampton-u na put preko Atlanskog okeana. Putnici većinom Pilgrimi su se uputili ka Sjevernoj Americi i predstavljali su jedne od prvih doseljenika iz Evrope.

Nakon izazovnog putovanja, u Plymouth-u, Massachusetts su ih dočekali autentični stanovnici te zemlje iz plemena Wampanoag. Doček je predstavljao istinsku ruku prijateljstva i spasa za doseljenike koji su bili izmoreni dugim putovanjem i suočeni sa nepoznatim podnebljem. Danas se sjećanje na taj događaj obilježava kroz Dan Zahvalnosti. Grupa doseljenika sklopila je međusobnibni pisani dogovor o načinu na koji će kolonija funkcionisati što je kasnije predstavljalo jedan od temelja demokratskog uređenja Sjedinjenih Američkih Država. Zvuči čarobno.

Danas u strogo kontrolisanim uslovima, kada je bezbjednost i stabilnost na prvom mjestu, na imigrante koji kao i prije 400 godina traže svoj novi svijet gleda se kao na teret, a oni koji su pružili ruku spasa svedeni su na rezervate i broje se u hiljadama. Sadašnji predsjednik SAD takođe je unuk imigranta koji je prije 100 godina tražio svoj put.

Zvaničnu priču Mayflower možete pratiti na adresi:
https://www.mayflower400uk.org/education/the-mayflower-story/

Mnogo interesantniju priču o plovidbi broda i njegovim putnicima možete pročitati u knjizi Atlantida, našeg pisca Borislava Pekića. Istorijska, futuristička, sadašnja priča o sudaru i borbi ljudskog-prirodnog sa androidskim-vještačkim svijetom.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *