Nakon izbora vrijeme je za odgovornost

Dopis
Građanska mreža “Nesvrstani” ovih dana pisala je svim formalnim predstavnicima opozicije, koji učestvuju na izborima koji su zakazani za 30. avgust

Glavni razlog je taj što žele da ih pozovu na „odgovornost“, jer „porazom gube samo građani, koji najviše ispaštaju, dok njima ostaju sve privilegije – stečene mandatima i uslovi za lagodan život“. Takođe, jedan od motiva je i  što žele da ih natjeraju da u konačnom „uradi nešto za smjenu vlasti, kroz konkretna rješenja i poteze“.

Predizborna kampanja ovih dana uveliko se zahuktala. Na nepune dvije nedjelje do izbora polako se približava i svojoj završnoj fazi. Agencija za sprječavanje korupcije na svom sajtu objavila je da će za ovogodišnje izbore biti izdvojeno 2,4 miliona eura, od čega će 473 hiljade podijeliti 11 partija, koje se bore za mandate. Srazmjerno iznosu, svaku listu sleduje oko 45 hiljada eura.

Analizirajući rad opozicije, u protekle 4 godine, “Nesvrstani” su saglasni da ona „nije uradila ništa na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva, demontiranju zlouptreba aktuelne vlasti i najneoprostivije: što nije ispoštovala svoje potpise date pred preko 20 hiljada građana“. Iz tog razloga očekuju odgovore od svojih „kolega sa ulice“ na pitanja:

  • Šta je cilj svakog pojedinačno opozicionog subjekta? Da li je to smjena vlasti ili broj osvojenih mandata?
  • Koliki je pojedinačni doprinos pobjedi koji garantuje svaki od opozicionih subjekata?
  • Ko će i na koji način podnijeti odgovornost u slučaju neuspjeha?

Kako je s početka tvrdila sva opoziciona i stručna javnost, uslova za održavanje izbora – nema. Ipak, to nije prepreka da u dobar rezultat i pobjedu vjeruju svi učesnici ove izborne trke.

Naši sagovornici iz GM „Nesvrstani“ kazali su nam da će izborna pobjeda zavisiti od mnogo faktora. Jedan od njih je i broj ljudi koji će bojkotovati izbore – apstinenti. „Pandemija COVID-19 uz već poznate mehanizme ucjena i kupovina omogućila je da kroz pakete mjera pomoći DPS legalno kupuje biračko tijelo. Dijelom zbog epidemije, a dijelom zbog razočaranosti u opoziciju, očekivano je da izlaznost bude manja nego 2016. godine. Zato, od broja apstinenata zavisi da li će doći do promjene. Opozicija ih prozivanjem da pomažu DPS odbija od sebe, umjesto da ih motiviše i još ovog puta privoli za glas. Iz tog razloga je prema mišljenju „Nesvrstanih“ važno da „opozicija cjelokupnoj javnosti i iskrenim, a razočaranim apstinetima, pruži odgovore na pitanja.“, objašnjavaju oni.

Na naše pitanje da li vjeruju da će od opozicije dobiti tražene odgovore, kazali su nam da očekuju da će u „ovih par dana ona pokazati svoju zrelost i odgovornost pred građanima i  dugogodišnjim saborcima“, jer „decenijski porazi opozicije su uvijek prolazili bez odgovornosti“. Zato bi prema njihovom mišljenju ovo „raščistilo dilemu da se opozicioni prvaci ne bore samo za mandate – već za pobjedu“. Ukoliko im iz opozicije ne odgovore, oni će ih „svrstati na uhljebničku klupu i početi aktivnu kampanju pozivanja na odgovornost, za njihove višegodišnje i višedecenijske neuspjehe“.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *