Obogaljeno društvo

Riječ(i)Građana

Piše: Vladan Jeknić via Facebook


Cijenim da će nesrećna Crna Gora uskoro da bude potpuno isparcelisana po pseudoideološkim, a u stvari čisto feudalnim principima. Situacija gdje će (gotovo) svako morati da se nađe pod određenim neofeudalnim insignijama onih novcem moćnih nije daleko, a još manje je prijatna. I tek ćemo da vidimo šta je nama DPS svojom (pre)dugom vladavinom pripremio, potpuno propuštajući a nerijetko nepotizmom, korupcijom, toksičnim kriminalom i u korijenu sasijecajući svaku šansu da ovo društvo učini slobodnim i građanskim.

Tako danas, višedecenijskim naporom izabranih, umjesto slobodnog građanina, ili makar onoga ko teži slobodi, ko kapira taj koncept slobodnog društva, imamo neokmetskog čmara kojeg samo zahvaljujući sili zakona tako ne smijemo nazvati, čast malobrojnim izuzecima.

Čeka nas poplava (u stvari, najjači talas tek slijedi iako je sama poplava poodavno tu) opskurnih likova svih nivoa koji će tražiti svoje mjesto pri moći, a biće oličena u svedominirajućem diskursu totalno ocvalih, besmislenih, smrdljivih-od-raspadanja-iznutra laži i paralaži.

Prva takva priča slijedi: Narodni Pokret Crne Gore, kontroverznog biznismena, tajkuna Davidovića. I to će, zahvaljujući gomiletinama njegovog ko zna kakvog novca biti (prognoziram) jaka opcija koja će se nuditi temeljno sluđenom i osiromašenom crnogorskom čovjeku.

A svojevrsni najfreškiji intro za to je i bilo-bi-retardirano-da-nije-tragično-suludo izjava mandatara Krivokapića kako “ako se vjeruje onda se ne može zaraziti” u danima kad od posledica virusa umire prvo Mitropolit crnogorski, a zatim i Patrijarh srpski.

Jeftini vašarski misticizam izrastao iz opšteg kukavičluka, koji se inače samoreprodukuje u tisuću boja, od intelektualnog kalkulantstva do otvorene prodaje guzice, će nam biti etalon mišljenja, a bojim se i ponašanja.

Davljenje u septičkoj poprima neku novu dimenziju, ili je pak ovo samo halucinacija pred smrt?
Ima li ovo obogaljeno društvo snage da se pokuša iščupati?!

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *