ANIMA: Bez Boga ‒ Bez Gospodara

Dopis

Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Kotor | Saopštenje


29.novembar je je Međunarodni dan braniteljki ljudskih prava i značajan datum ex-YU koji je svjedočio o utemeljivanju države na antifašističkim osnovama. U potpuno izmijenjenom kontekstu u situaciji smo da se ponovo borimo za te vrijednosti i za prava žena.
Početni korak mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore nije pokazao da razumije ulogu rodne ravnopravnosti i važnost usvojenih dokumenta koja regulišu svaku vrstu nasilja nad ženama pa i nasilja nad braniteljkama ženskih ljudskih prava. Primjer za ovakvu ocjenu je ignorisanje inicijative većeg broja ljudskopravaških organizacija da predlog kandidature Vesne Bratić povuče.
Time je mandatar poslao poruku da je u redu da se ignoriše kritički stav ženskih organizacija koje traže da se u Vladi nađu osobe koje poznaju i razumiju značaj i ulogu rodnih politika

Kao braniteljke ženskih ljudskih prava našle smo se na meti nacionalističkih i mizoginih diskursa koji pokazuju da će to ubuduće biti značajan činilac obračuna sa svim onim koje drugačije misle i djeluju. Do sada neodgovorni i korumpirani sistem koji je pokazao selektivnu sliku pravde i doveo do iscrpljenosti resursa ženskih organizacija sada se suočava sa doslijednim kreiranjem klime koja pogoduje dokidanju osvojenog nivoa ženskih ljudskih prava i jačanjem klerikalizacije svakodnevnog života.

Toliko je zla ženama i svijetu uopšte načinjeno klerikalizacijom i poslušnošću žena da se jasno mora kazati NE svakom uplivu ovih ideja u javni prostor.

Sa parolom Bez boga ‒ bez Gospodara podsjećamo sve u Crnoj Gori da je to jedini put emacipacije i slobode žena.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *