Tito vs Milo

KolUMnična Borba

Piše: Predrag Tomović via Facebook


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je izjavio da je u Crnoj Gori više urađeno za 30 godina, nego za bilo koje druge 30 godina u crnogorskoj istoriji.
Uporedićemo periode kad su vladali dvojica vođa, kratkih i jasnih imena, koji su dominantno uticali na razvoj naše države u novije vrijeme, a to su: Tito i Milo.

TITO

U_periodu dok je vladao Tito i republička uprava koja je bila dio SFRJ napravljene su: desetine fabrika, hotela, od nule postali smo energetski gigant sa hidro i termocentralama, rudnicima…

Izgrađeni su brojni vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, bolnice, domova zdravlja, svi su dobili BESPLATNE stanove od države ili firme, zdravstvenu zaštitu, školovanje, liječenje u većim centrima Jugoslavije, poslove u inostranstvu preko države. Izgrađene kasarne, impresivna vojna infrastruktura, nabavljeni avioni, helikopteri, kanaderi…

Izgrađeni su i stotine kilometara puteva, pruga, aerodrome, luke, brodske kompanije.

Izgrađene sve zgrade ministarstava, Vlade, Skupštine, Predsjednika, CBCG… Pozorišta, kino sale, domovi omladine… Divlje gradnje gotovo da nije bilo.

Priličan broj stanovnika živio je na selu, a gradovi su bili ravnomjerno naseljeni. Građani su imali približan standard. Natalitet je bio visok.

Kriminal je bio blizu nule.

Zaduženi smo bili 600 miliona eura. Građani nisu bili zaduženi. Kompletna imovina je bila u vlasništvu države i građana CG, sa malim učešćem građana i firmi bivše SFRJ.

MILO

Za zadnjih 30 godina smo rasprodali Telekom, KAP i SKORO SVA PG, NIKŠIĆKA PREDUZEĆA, PREDUZEĆA SJEVERA I JUGA. Uništeni hoteli, brodogradilišta, brodske kompanije. Nije izgrađena ni jedna bolnica, možda neki skromni dom zdravlja.

Putna infrastruktura jeste pojačana, dosta puteva je sređeno, tunel Sozina… Jedan voz se prevrnuo usled zapuštenosti cijelog sistema Željeznice. Avioprevoznik koji je osnovan je propao i potrošio pola milijarde za 30 godina.

Izgrađena su brojne zgrade, gradovi su porasli, a sela su mahom napuštena, a broj stanovnika se na Sjeveru drastično smanjio.

Oko 100.000 građana je zbog siromaštva otišao iz Crne Gore. Natalitet jedva da je pozitivan, dakle rapidno je opadao za 30 godina.

Mnoštvo stanova su skupo plaćeni, a građani su u prosjeku veoma zaduženi.

Broj zaposlenih u proizvodnji se rapidno smanjio, a broj zaposlenih u administraciji rapidno je rastao.

Izrasli su uvoznički divovi i lobiji, domaća proizvodnja zamrla. Izgrađene su koruptivne mhe, državne šume opljačkane, priča o ekološkoj državi postala je lažna. Divlja gradnja i urbanistički haos postali su normalna stvar.

Kriminal se razvio do maksimuma i dominirao državom, a uključenost u kriminalne radnje postala je dio posla državnih činovnika. Cigari, nafta, droga. Veliki broj ubistava prate razvoj kriminala u Crnoj Gori. Na mjestu bivših funkcionalnih preduzeća koja su rasprodata, napravljeni su stanovi ili luksuzni hoteli u vlasništvu stranaca. Gotovo 40% vlasništva je u rukama stranaca, a to su po pravilu najbolje što smo imali na Primorju i nekad najbolje državne firme.

Osim što su vlasti u zadnje 30 godina tuđe uspjehe rasprodali, pokrali i uništili, uspjeli su i da zaduže građane za 4 milijarde. Slika lošeg rada je djelić autoputa, koji je preskup, nepotreban i nezavršen.

Umjesto zaključka

Pri svemu ovome mora da se kaže:

Ono što su prethodne generacije prije svega krvlju platile slobodu, što su izgradile iz pepela, humani odnos države… 1000 puta prevazilazi uspjehe iz zadnjih 30 godina.

Moramo sa kažemo da je izgrađeno mnogo više, a sa mnogo skromnijom tehnologijom!!!

Rukama i ručnim alatom i mašinama. Danas se u gradnji koristi građevinska operativa koja je bukvalno 1000 puta efikasnija. Takođe, društvo je danas raslojeno do mjere da mali broj ima ekstremno bogatstvo, a sirotinja je široko rasprostranjena.

Titova familija i najbliže okruženje ima običan život, familija i okruženje aktuelnog Predsjednika Crne Gore ne zna čime raspolaže.

Ako se sve ovo stavi u kolone, rezultat je da je Tito apsolutni pobjednik ove uporedbe, a da bi u onaj džep mogao da stavi i Mila i sve one koji su izagnali staro “Titovo” rukovodstvo tokom AB revolucije…

NARAVNO, sramno je upoređivati se sa svim onim generacijama predaka, koji su ginuli za slobodu, a sa prethodnom generacijom je čista besmislica…

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *