Несврстани: Борићемо се против пројекта бушења Јадрана

Dopis

Saopštenje: Građanska mreža Несврстани / Nesvrstani

Константно позивање на “норвешки модел” указује на кратковидост и неспособност ове Владе, која, очигледно, није спремна да иде у корак са технолошким и одрживим развојем, којем теже све развијене европске државе.
Стога, овом приликом, још једном подсјећамо Министра капиталних инвестиција – Младена Бојанића, да је неискоришћени потенцијал соларне енергије у Црној Гори веома висок и да је сулуда намјера жртвовати цјелокупан екосистем наше обале – због енергента којег и у ЕУ полако избацују из употребе, када много више чистије и обновљивије енергије можемо добијати на други начин – соларним панелима. Осим тога, соларна енергија је мјерљива и не представља никакав ризик по животну средину, док су послови са нафтом апсолутно неизвјесни и високог ризика.

Зато, још једном питамо, очигледно незнавеног министра Бојанића, која је логика улагати у нешто, ако је то већ превазиђено и ризично?

Да ли се на овај начин поштује Устав, по коме је Црна Гора еколошка држава?

Да ли је ово та визија одрживог и технолошког развоја Црне Горе, којем тежи нова Влада? Да ли је ово најбоље што Министарство капиталних инвестиција може и умије? Да ли је будућност туристичке понуде наше земље – која зависи само и искључиво од туризма, поглед на нафтне платформе? Да ли је испоштована сва правна процедура приликом склапања овог посла и да ли је то уопште испитивано? Да ли схватате да на овај начин дајемо легитимитет још једном пљачкашко-коруптивном послу, којег је ДПС дуго крио од очију јавности, између осталог, и због могућег фаталног ризика по животну средину Јадрана?
Ако Влада, као што рече премијер, “показује транспарентност на дјелу”, зашто смо о овом подухвату – који се тиче свих грађана, само обавијештени, без претходног образложења, упућивања заинтересоване јавности о свим чињеницама и детаљима везаним за овај “посао вијека”, као и без покретања стручне јавне расправе?
Чему наставак праксе ДПС-а, по којој се прлкривају закулисне радње које су и овој активности претходиле? Како министар једне државе – која себе представља за озбиљну, може себи дозволити да саопшти да се “нада да ће држава убирати значајне бенефите”? Ко ће сносити одговорност ако те “наде” потону, нафта се не нађе, а животна средина трајно девастира?

Такође, да ли сте упознати са чињеницом да је бројним геолошким истраживањима и званично потврђено да су тектонске плоче – под црногорским приморјем, јако климаве, и да бушење може изазвати њихово помјерање, тј. разорне земљотресе (нову ‘79-ту или Петрињу)?

И на крају, ако, као што рече министар Бојанић, немамо новца да санирамо еколошке рупе, Влада Црне Горе дугује одговор грађанима на питање да ли то значи да ће нам требати дуг период да би се уопште и почело радити на њиховом рјешавању, јер никаквих прихода од нафте сигурно неће бити дуго времена?
За разлику од господина Бојанића – који нас је чак и подржавао у овој борби, ми смо ДОСЛЕДНИ! Против овог екоцидно-коруптивног пројекта смо се борили са прошлом влашћу, (из)борићемо се и са овом!

#StopFracking

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *