Protestno pismo Vladi Crne Gore povodom napada na romske porodice tokom ‘Bitke za Nikšić’

Dopis

Povodom napada na Romske porodice od strane ne-Roma u Nikšiću, predsjednik Romske Evropske Unije (REU) JEKHIPE Imer Kajtazi i izvršni direktor NVO ”Koračajte sa nama” Elvis Beriša, uputili su protestno pismo, koje je dostavljeno premijeru Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, kao i članu Evropskog parlamenta, zastupniku za romska pitanja Francu Romeu.


Romska Evropska Unija (REU) JEKHIPE zajedno sa NVO Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” najoštrije osuđuju verbalne i fizičke napade na romsku i egipćansku zajednicu, prije i tokom izbornog dana u Nikšiću.

Prema svjedočenjima pripadnika ovih zajednica i medijskim izvještajima, prethodnih dana u više slučajeva bili su izloženi verbalnim i fizičkim napadima i prijetnjama iseljenjem od strane predstavnika većinske populacije zbog njihovog pretpostavljenog političkog opredjeljenja.

Podsjećamo da je Ustavom Crne Gore u članu 45. svim građanima zagarantovano jednako biračko pravo. To znači da svaki građanin ima slobodu da bira svoje predstavnike. Takođe, Međunarodni pakt o građanskim i političkim slobodama, čiji potpisnik je i Crna Gora, u članu 25 obezbeđuje slobodno izražavanje volje birača.

Zahtijevamo od crnogorskih vlasti da preduzmu konkretne mjere i radnje i procesuiraju lica koja su odgovorna za incidente koji su uznemirili romsku i egipćansku populaciju ne samo u Nikšiću nego i širom Crne Gore.

Romska Evropska Unija (REU) JEKHIPE je Romska Unija koja ima sjedište u Briselu i ima mandat da zaštiti i promoviše prava Roma u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu gdje se i nalaze naši timovi koji su članovi predsjedništva Romske Evropske Unije (REU) Jekhipe.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *