Put jednog samuraja

KolUMnična Borba

Piše: Dejan Pejović


Davno sam čitao hagakure, Bušido, u kojima je opisano što znači pozajmljeni autoritet, pa ću malo ovako po sjećanju.
Naime japanski samuraji su svojim vlastelinima/gazdama životom i čašću garantovali da će se boriti za njih i štititi ih na svakom mjestu, i na svaki način.
Tako su i radili, jer takav je bio kodeks-bušido samuraja/vitezova.

Kada su morali da se u odsustvu gazde zalažu za ostvarenje nekih ciljeva, koje je gazda zadao, oni bi tada pozajmljivali autoritet, da bi nižim slojevima društva pokazali “ko je gazda”, odnosno za niže slojeve društva, samuraji bi bili isto što i gazde, jer bi samuraji nosili autoritet svog gazde. Međutim, samuraji su znali, bili su svjesni toga da to nije njihov autoritet, već gazdin i kada bi se zadatak obavio oni bi ga vratili gazdi i bili bi opet samo oni koji su bili prije pozajmljivanja autoriteta.

Znali su da je jako opasno da se predstavljaju kao GAZDE i kada nisu na zadatku, zadanom od strane gazde, već da po svom nahođenju utiču pozajmljenim autoritetom na druge ljude.
Znali su da je to opasno u smislu da se nošenje tuđeg gazdinog autoriteta ne pretvori u šepurenje i vitlanje nečim što nije njihovo.
(Kada bi gazda preminuo ili stradao i zakleti samuraj bi izvršio harakiri)

Otkuda ova priča i kakve ima veze sa Zdravkom Krivokapićem.
Možda nikakve, ali ću svakako pokušati da je povežem.
Poći ću od priče, koju svjedočim sobom, a koja se dešavala u proljeće 2019. Dakle prije, ne tako, daleke dvije godine.

U jeku protesta #OdupriSe smo organizovali više sastanaka sa profesorima koji su bili voljni da nam pomognu ili da nam daju neke savjete i slično.
Među njima nije bio Zdravko, niti ga je iko spominjao kao potencijalnog profu sa kojim bi valjalo napraviti sastanak u smislu protesta.
Na jednom od sastanaka je bio i profesor sa Mašinskog Fakulteta, ali to nije bio Zdravko.
Nismo znali za Zdravka jer se niđe nije glaskao, ako se ne računa borba za Radmilu Vojvodić, o kojoj sam saznao kada je stao na čelo ZBCG, retroaktivno google-ajući. Zdravko je tada, 2017. godine, dao ostavku na mjesto direktora Centra za doktorske studije UCG u znak protesta protiv smjene Vojvodićeve.
Opet lična priča iz već davne 2007. dok sam jednu godinu radio u CIS-u Univerziteta CG, takođe sam se zanimao za profesore/odupraše sistemu u CG, ali opet među njima nije bio profesor Zdravko, kojeg sam znao samo iz viđenja. Tada sam navijao za jednog profesora da se uključi u politiku, a koji je danas dio NVO Ne damo Crnu Goru, ali ni to nije bio Zdravko.

Ovaj poduži uvod nikako ne služi da umanji antirežimski moment koji je možda postojao, kojim Zdravko na današnji dan barjači, ali ja, kao ni uža, ni šira javnosti, u tom smislu nije znala za njega. Decenijama, apsolutna bonaca.
Dakle ne pišem o profesoru, kao profesoru, već o profesoru-otporašu-oduprašu-opozicionaru, kako god.

Dakle dolazimo do grupe NVO NE DAMO CRNU GORU, osnovane, ako se ne varam, u junu 2020. i njen prvi direktor je bio Zdravko Krivokapić, zatim Vesna Bratić, za koju važi ista priča kao i za Zdravka s tim što je ona barem na nekim više/manje prosrpskim portalima(čitaj antirežimskim) medijima imala neku prisutnost, retrospektivno gledano, ali uglavnom je to sve došlo kroz rad pomenute organizacije i na valu litija 2020.

Vraćam se na profesora Zdravka.
Profesor Zdravko staje na čelo koalicije čije je jezgro Demokratski Front, koji je krajem jula 2020. u kontekstu izbora izgledao baš kao izreka “grlom u jagode”.
Početkom avgusta se pojavljuje nosilac liste Zdravko. Izbori krajem mjeseca. Tada svi koji se zanimaju za izbore googla-ju da vide ko je čovjek. Manje gugla režim, više DF. Slabo što nalaze, zapravo ništa u antirežimskom smislu.

Neko ga je tu postavio. Da se kapitalizuju litije i to je moglo biti samo crkovno lice i bilo je. Crkveno lice, samuraj profesor Zdravko Krivokapić, koji se NE nameće autoritetom koji je gradio kroz profesuru, već mu autoritet adhok pozajmljuje tada najjači čovjek u drugoj koloni matrice crnogorske, Amfilohije Radović.
I to je DF koji je bio na samrti prihvatio, kratkoročno, dok prođu izbori.
Zdravko tada prelazi iz maltene prve(režimske) kolone 1C (treća po vrijednosti od pet), ili čak iz 1D i ide u 2B. Druga kolona, drugi red, ali najjači u tom polju, jer mu je 2A dao autoritet.
(više o razumijevanju matrice crnogorske i njenim poljima koja opisujem na: http://matrica.studio/2020/08/04-glasacka-kutija-matrice-crnogorske/)

On taj autoritet koristi, dolazi se do pobjede, do 1A, biva jedan mandat na strani opozicije i tu ne bih dužio, to je poznato, iako bi se sa ove distance moglo o tome svašta nešto ponovo analizirati, ali vratiću se na samuraja Zdravka, uz naravno podsjećanje, da ne bismo mogli govoriti o očepljenju da njega, baš, takvog nije bilo, na tom mjestu, u tom trenutku.

Ono što je sudbina odigrala jeste, da Amfilohije koji mu je pozajmio autoritet, ubrzo, nakon izbora umre i Zdravko ostane sa Amfilohijevim autoritetom, bez mogućnosti da mu ga vrati, ili da mu gazda daje nove ciljeve. Sada samo pozajmljeni autoritet blijedi, pa blijedi i Zdravko.

Sada je Zdravko u specifičnoj poziciji, da li da konačno zasluži svoj autoritet(ako ima vakta više) koji nema veze sa Crkvom i sa Univerzitetom, već sa premijerskom funkcijom građana Crne Gore, a ne jednog naroda, ili da kao pravi samuraj kad umre gazda izvrši (politički čitati, kao ostavku) harakiri umjesto novih pozajmljivanja autoriteta, od administratora MCP Joanikija i drugih Vladika SPC.

OFF TOPIC 1

DF pozajmljuje autoritet od Vučića. Tu preporučujem da zadrže pare, a harakiri da izvrše što prije. Bolje odmah, nego da se mrcvare. Kad bi samo samuraji bili. Prilika da kažem, da ponovim da nam se profo Radulović (skoro dan u dan, prije dvije godine) zakleo svojom samurajskom čašću, uoči potpisivanja (in memoriam) sporazuma o budućnosti, da neće ulaziti u Skupštinu Crne Gore do daljnjeg, pa da zbog toga slobodno možemo skloniti “spornu” stavku, bojkot skupštine.
Ušao je poslije nekoliko dana, na zakon o kozmetici.
Uvijek se valja sjetiti i kako je profo Radulović došao (nikad) za deset dana 2013. da pogine za narod, kako je obećao.

OFF TOPIC 2

Medojević kaže da Krivokapić nema više parlamentarnu većinu, ali ne zakazuje obaranje. Folirant stari.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *