NVO Ugostitelji Crne Gore: Ako se ne ispune naši zahtjevi, organizovaćemo masovne proteste

Dopis

NVO Ugostitelji Crne Gore neće odustati od zahtjeva koji su juče predstavljeni potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, saopštili su iz te organizacije


Tražimo da se u roku od sedam dana ispune svi naši zahtjevi jer ćemo u suprotnom organizovati masovne proteste.

Pandemija korona virusa već više od godinu ozbiljno ugrožava naše poslovanje, zbog čega je ugrožena egzistencija oko 30 hiljada radnika i članova njihovih porodica.

Zahtijevamo od Vlade da nađe rješenje za prevazilaženje teške situacije u kojoj smo se našli, a zbog čega se ne možemo ni ozbiljno pripremiti za predstojeću turističku sezonu, koja vec počinje, od koje ista ta Vlada očekuje prihod od oko 550 miliona eura. 

Raduje nas brza reakcija Vlade i sastanak sa potpredsjednikom Abazovićem ali naša očekivanja su mnogo veća jer ugostitelji, hotelijeri i turističke agencije nemaju vremena za čekanje. Predsezona je gotovo već izgubljena, očekivanja Vlade od sezone su velika pa očekujemo i konkretne iskorake kako bismo zajedno došli do dogovora.

Kako bi izbjegli preduzimanje rigoroznih koraka koji bi negativno uticali i na onako posrnulu turističku privredu podsjećamo na naše zahtjeve od kojih, još jednom ponavljamo, nećemo odustati.

  1. Bezuslovna isplata subvencija na zarade zaposlenima u sektoru ugostiteljstva
  2. Povećanje subvencija za zarade zaposlenih na iznos 250€ za II kvartal
  3. Smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manje od 500€ neto
  4. Bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele do stabilizacije ekonomske i epidemiološke situacije
  5. Produženje javnog poziva za subvencionisanje kamata (kod poslovnih banaka i IRFCG ) i za kredite koji su reprogramirani u 2021. godini ili im je u toku 2021. godine produžen grace period
  6. Oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za 2020. i 2021. godinu
  7. Odlaganje plaćanja obaveza za komunalije (struja, voda, odvoz smeća…) za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata
  8. Omogućiti subvenciju od strane države za zakup poslovnih prostora i komunalija tokom zabrane rada
  9. Moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu
  10. PDV 7% na sve ugostiteljske usluge
  11. Oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze i doprinose na zarada za vrijeme zabrane rada
  12. Uvrstiti zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu u prioritetne grupe za vakcinisanje

Rješavanjem ovih problema, koji su bazirani na realnim osnovama, riješili bismo samo dio naših nagomilanih problema ali opet spremni da se borimo da opstanemo do stabilizacije epidemiološke i ekonomske situacije.

Svi oni ugostitelji, hotelijeri i predstavnici turističkih agencija koji žele da nam se pridruže kako bi zajedno nastavili borbu za naša prava i, na žalost, puko preživljavanje mogu nam se pridružiti na viber grupi.

NVO Ugostitelji Crne Gore

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *