Budžet i slobodna kuća

Report
Fidelity Consulting

Danas je bio čudan, čudan dan: Vlada je predložila budžet, koji je dočekan na ozbiljno naoštren nož od strane opozicije. Reklo bi se ok, to je i zadatak opozicije – utemeljena kritika zasnovana na činjenicama.

Ipak, o novoj opoziciji, koja kritikuje novi budžet intezitetom centripetalne sile planete Mars na planetu Neptun, cijenjena američka institucija Freedom house iliti Slobodna kuća, piše sljedeće:

❝Mada su birači generalno slobodni da izraze svoje političke izbore, široki pokroviteljski sistemi i rasprostranjena korupcija podstiču lojalnost DPS-u, koji je bio na vlasti skoro tri decenije. Vjeruje se da su mnogi članovi DPS-a povezani sa organizovanim kriminalom, što je rezultiralo mogućnostima nezakonitog pritiska na birače i kandidate.
I radnici u javnom sektoru i zaposleni u privatnom sektoru koji rade za kompanije povezane sa državom dugo su se suočavali sa pritiskom da glasaju za bivšu vladajuću stranku.
Korupcija i kronizam i dalje su rasprostranjeni, a skromni napori vlasti da se pozabave tim problemom, podstaknuti delimično i zahtjevima EU za pridruživanje, nisu dali značajne rezultate.
Državni sektor dominira u najvećem dijelu crnogorske ekonomije, a povezani klijentelizam, kao i korupcija, predstavljaju prepreku normalnim poslovnim aktivnostima.❞

Sve su prilike da je nova opozicija hibernirala sve ove decenije dok su bili na vlasti, pa se ne sjećaju što su sve činjeli jer se ponašaju kao da su novoj Vladi ostavili, najmanje, Švajcarsku.

Evo vrlo, vrlo kratkog podsjećanja na par stvarčica, čisto da dopunimo Freedom house:

  1. 2019. godine dobili negativno mišljenje DRI na pravilnost budžeta koji je bio težak 2,5 milijardi eura;
  2. Prvi i treći paket mjera podrške privredi u 2020. godini, teški 1,5 milijardi eura, nijesu bili odobreni od strane Agencije za zaštitu konkurencije i taj posao je odradila nova Valda u januaru 2021. godine;
  3. Milijarde eura u kapitalnom budžetu su se trošile prilično dubiozno kako DRI konstatuje: „Upravljanje javnim investicijama je slabo u svim fazama ciklusa. Identifikacija, ekonomska analiza, procjena, izbor, obračun troškova i nadzor implementacije su ili manjkavi ili se ne sprovode”.
  4. Državna imovina nije evidentirana a imali su makar 30 godina da to urade.

E da: budžet za 2021. godinu smo tek počeli pažljivo da čitamo, ali se za sada kristališu sljedeće tri krupne teme:

  1. Veliki iskorak je napravljen usvajanjem programskog budžeta;
  2. Deficit 3% djeluje neostvarivo;
  3. Ostvarenje sezone od 65% je preambiciozno.

O ovim temema i budžetu generalno, pišemo uskoro. Ono što možemo sigurno napisati: čeka nas rebalans!

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *