HRA i IA: Vlasti da prestanu sa selektivnim postupanjem prema javnim okupljanjima

Dopis

Pozivamo direktora Uprave policije da izvrši kontrolu i javnosti objasni jučerašnje selektivno postupanje policije, koja je prekinula okupljanje nekolicine građana u Podgorici, dok je istovremeno tolerisala masovno okupljanje u vidu litija u Nikšiću; pozivamo i ministarku zdravlja da revidira opšte mjere u vezi sa javnim okupljanjima.

Nekoliko desetina građana okupilo se juče na mirnom protestu podrške Palestini na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Prema navodima medija, ali i informacijama koje smo dobili od okupljenih, Uprava policije je prekinula ovo okupljanje uz obrazloženje da su prekršili mjere za suzbijanje koronavirusa. Na snazi su mjere koje zabranjuju javna okupljanja, sa izuzetkom stručnih, naučnih, radnih i službenih aktivnosti.

Paralelno, istog dana kada je prekinuto okupljanje nekoliko desetina građana u Podgorici, nesmetano se odvijalo okupljanje nekoliko hiljada građana u Nikšiću. Nije zabilježeno da je policija postupila na isti način kao u Podgorici.

Premijer Zdravko Krivokapić je prethodno saopštio da se u slučaju tradicionalnog proslavljanja dana Svetog Vasilija masovnim litijama ne mogu uvoditi zabrane, dok je istovremeno pozvao građane da se tokom ljetnjih mjeseci uzdrže od okupljanja kako bi se epidemija držala po kontrolom tokom turističke sezone. Ovu izjavu smatramo neprihvatljivom jer prkosi ustavnim principima sekularizma, vladavine prava i zabrane diskriminacije, koje premijer Crne Gore mora da poštuje.

Jučerašnji slučajevi ukazuju na nastavak prakse selektivnog postupanja Uprave policije prema učesnicima različitih javnih okupljanja. Podsjećamo da smo u istom periodu prošle godine protestovali zbog toga što je Uprava policije dopuštala da građani slave Dan nezavisnosti bez ikakvih ograničenja, dok je učesnike ”autolitija” upozoravala da se ne okupljaju i procesuirala zbog pretjerane upotrebe signalizacije u saobraćaju.

Zato još jednom podsjećamo da je zabrana diskriminacije propisana Ustavom i zakonima, kao i da Uprava policije svoje aktivnosti treba da sprovodi na načelima nediskriminacije, nepristrasnosti i srazmjernosti u primjeni ovlašćenja. U konkretnom slučaju smatramo da je došlo do diskriminacije učesnika javnih okupljanja, jer je policija tolerisala kršenje zdravstvenih propisa na značajno masovnijem religijskom skupu, dok je istovremeno prekinula manje okupljanje građana u Podgorici.

Pozivamo Upravu policije da izvrši kontrolu postupanja svojih službenika i nadležnih organizacionih jedinica u vezi sa javnim okupljanjima, održanim 12. maja u Podgorici i u Nikšiću i da odlučno obustavi selektivno postupanje, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova i samo prepoznalo i kritikovalo u svom Izvještaju o javnim okupljanima i javnim priredbama za proteklu 2020. godinu.

Pozivamo i ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović da građanima obezbijedi pravo na javno okupljanje, da ukine potpunu zabranu i omogući okupljanja odgovarajućeg broja građana uz pridržavanje propisanih mjera držanja distance i nošenja maske, naročito u svijetlu činjenice da je došlo do popuštanja drugih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *