Snažna podrška NP URA da prestane sa objavama lažne snažne podrške

In medias res
Piše: Dopisnik podržavalac

Dragi funkcioneri, članovi, simpatizeri, podržavaoci, glasači, navijači, pomoćno osoblje NP URA, ovo je apel dijelu vaše stranke koji se bavi marketingom, tj. konkretnije, nečim što obilježavamo kao politički PR. Ukoliko takav dio vaše stranke postoji i ukoliko tamo ima dovoljno funkcionalno pismenih ljudi, vjerujem da će znati da cijene dobronamjerni savjet koji im se upućuje besplatno.

Naime, dragi iz svih prethodno navedenih kategorija, politika male zemlje i male sile u međunarodnim odnosima nužno je obilježena ciklusima povećanja i smanjivanja ekvidistance spram velikih aktera. Tako, kada ta distanca potpuno nestane, mala država obično biva usisana u jedan od blokova polarno uređenog svijeta ili u privremenu koaliciju voljnih. Sa druge strane, povećanje distance do maksimuma dovodi do samoizolacije i pokušaja dostizanja autarkije (samodovoljnosti) i obično završi u spoznaji male sile da, makar ekonomski, mora povećati eksternu zavisnost.

Zato, kada Crna Gora pokušava da relativno balansira i približi se Evropskoj Uniji, to svako iole zdravog razuma označava kao legitimnu i u datom momentu jedinu strateški ispravnu politiku iz mnogo razloga. Povratnu informaciju od EU, Crna Gora dobija putem godišnjih izvještaja, a napredak je najbolje vidljiv po broju zatvorenih poglavlja u pretpristupnim pregovorima. Da podsjetimo one koji ne znaju, za gotovo jedanaest godina od kako službeno ima status kandidata, Crna Gora je preliminarno zatvorila tri od 35 poglavlja, a u godišnjim izvještajima se napredak očitava u vidu deklarativne podrške evropskom putu. Dakle ovim tempom zatvaranja poglavlja, u EU ćemo ući 2120. godine ako ne bude dodatnih problema na tom teškom hodočašću.

Konačno, izgleda smiješno kada zadnjih mjeseci NP URA prenosi poruke podrške euro parlamentaraca ili funkcionera velikih evropskih stranaka. Tu praksu su očigledno naslijedili od DPS-a, ali treba da bude jasno kako navodna snažna podrška, ne znači apsolutno ništa dok se ne otjelovi u određenom aktu. Najskoriji primjer je govor euro poslanika Castalda u kome on bukvalno pominje Crnu Goru i taksativno navodi dinamiku političkih događanja. Da bi NP URA, tj. dio koji se amaterski bavi političkim PR-om, to prenio kao snažnu podršku Castalda novoj vlasti. Kada bi u Crnoj Gori postojala politička javnost, a ne samo navijači iz suprotstavljenih tabora, onda bi sasvim sigurno neko upitao: u čemu se praktično ogleda snažna podrška Castalda novoj vlasti? Da li je pokrenuta neka nova akcija u okviru pretpristupnih fondova? Da li je Crna Gora došla na vrh prioriteta u radu EU institucija zato što su poslanici tako tražili? Da li je neko poglavlje došlo bliže zatvaranju? Da li je poslanik pokrenuo nacionalnu inicijativu kod italijanskih institucija za povećanje podrške Crnoj Gori? Da li je poslanik dao bilo kakvu podršku? Dragi prijatelji iz NP URA, on riječ podrška čak nije ni izgovorio.

Bilo bi lijepo kada bi svi politički akteri, a prvotno NP URA, prestali da zamajavaju i ponižavaju glasače time što će ih beskrupulozno manipulisati. Treba biti realan i hrabar i reći iskreno: pregovori sa EU već godinama stoje u mjestu ili čak klize unazad. Jedini manevarski prostor EU u odnosu na Crnu Goru se tiče isključivo evropskih interesa i njihove anksioznosti da jedna država permanentni kandidat ne smanji ekvidistancu spram neke druge velike sile. Kako kaže stara butada: nema ljubavi u međunarodnim odnosima, samo interesi. Jednako kao što nepostojeća snažna podrška euro poslanika ne znači više nego li objava na društvenim mrežama higijenske tehničarke u Komitetu regiona.     

Kada bude postojala snažna podrška EU za Crnu Goru, svi ćemo je osjetiti i mentalno i finansijski. Samo je tada sigurno neće bogobojažljivo a egzibicionistički prenositi mali od palube isluženih i otrcanih figura iz sjenke. Ako dopisnik podržavalac griješi i ako se snažna podrška ipak pretvori u stvarnu snažnu podršku, svi ćemo se radovati takvoj grešci, a nikad veselije i ponosnije ću napisati demanti sopstvenog teksta.

Do tada, dragi prijatelji iz NP URA, pokušajte makar da odglumite ozbiljnu političku partiju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *