Danice, možeš ti to bolje

In medias res
Piše: Dopisnik recenzent

Ikona nove estetike srpstva u svakoj od četrdeset i tri tradicionalne srpske zemlje, koja se odaziva na ime Danica Crnogorčević, navikla je da s vremena na vrijeme svoje boemski napaljene fanove obraduje novim hitom u kome tretira djelić teškog srpskog stradanja. Uvijek je tu poznati dekor sa margina parlamentarne demokratije u vidu nepoznatih narodnih nošnji, uplakane nejači, majki sa maramama i nezaobilazno uzbuđenje arhitekturom srpskih svetinja. Načulo se da tekstove pjesama piše njen vjenčani ili nevjenčani partner, đakon Ivan za koga se još uvijek nije saznalo da li je stvarna osoba ili astralna projekcija Bore Dugića. Ove pravoslavne šansone nabijene su suptilnim sabornim seksipilom, sve vrca od ljubavi prema srpskom biću, aranžmani su bogougodni sa puno basova, frulica i svetosavskih udaraljki.

Posljednji u nizu radova je posvećen Jasenovcu i vjerno demonstrira koliko neinteligentan neko mora biti da bi mu se dopao tekst bez talenta, muzika bez virtuoznosti i smisao bez ideje. Iako rima ne čini pjesmu ni forma suštinu, dvojezični Jasenovac izgleda kao da je đakon Ivan pročitao pokajničko saopštenje nekog od gostiju sa jutarnjeg programa TV Happy pa onda izjavu podijelio u stihove. Pojanje mlade Danice je toliko bezlično da bi se možda jeretički moglo zaključiti da ona nema baš jak emotivan odnos spram Jasenovca koliko recimo spram Morače i Studenice. Čak je i spot jadne produkcije, moguće i ispod nivoa pokojnog Šabana Bajramovića. A on je barem znao koliko ne zna, ali je bio dobar glumac. Uglavnom, đakon i Danica (nije basna u pitanju) snimiše uradak o Jasenovcu kao da ih je neko prisilio ugovorom da moraju snimiti po jednu pjesmu za svaki traumatski kutak kukavnog srpstva utuljenog.

Iako se sa simpatijom mora promatrati ekstaza pastve kada čuje ritmove pravoslavnih tam-tamova, pjesma o Jasenovcu sigurno neće postati evergrin i neće se slušati kada idući put neko od visokih državnih zvaničnika dođe da poljubi osušenu ruku ili ušnu školjku sveca u formalinu u nadi da će mu to podariti dugu i blagorodnu vlast.

Danice, izdrži, željno iščekujemo popravni.

Ocjena: (IN)4S


Tagged

1 thought on “Danice, možeš ti to bolje

  1. Mandicu, novinarska prostitutko, ne trebaju ti ovi pseudonimi, odaje te tvoj intelektualni cinizam. Smrad iz tvojih tekstova odise mirisom podgorickih fekalija. Zagadjujes internet prostor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *