Povratak nakon 40 godina: ABBA objavila novi album uz najavu ‘revolucionarnog’ koncerta

Civilizacija

Švedska pop senzacija, grupa ABBA danas je objavila novi album “Voyage”, gotovo 40 godina nakon što su se njeni članovi razišli, a digitalni koncert održaće se u maju u Londonu.

Agnetha, Bjorn, Benny i Anni-Frid, što čini akronim ABBA, još od razlaza 1982. ili godinu dana od njihovog zadnjeg albuma “The Visitors”, nisu objavili nijednu novu pjesmu.

“Voyage” je objavljen na web sajtu grupe u četvrtak u ponoć u raznim vremenskim zonama, na radost dugogodišnjih obožavatelja iz cijelog svijeta.

Nakon višegodišnjih nagađanja i nekoliko neuspjelih nagovještaja, grupa je u septembru konačno najavila ponovno okupljanje i novi album te objavila singlove “I still have faith in you” “Don't shut me down”.

Uz album “Voyage” s 10 pjesama grupa će predstaviti i digitalne avatare, nazvane “ABBAtars”, na koncertu u Londonu u maju.

ABBAtari su stvoreni tehnologijom snimanja pokreta, sličnom onoj koja se koristila za stvaranje Golluma u filmskoj trilogiji “Gospodar prstenova” i prikazaće članove benda onako kako su izgledali 1979. godine.

Hologrami su proizvod višegodišnjeg projekta, osmišljenog u partnerstvu sa kompanijom za specijalne efekte kreatora “Ratova zvijezda” Georgea Lucasa.

Više puta odgađani zbog tehničkih poteškoća, a zatim i zbog pandemije covida-19, konačno će biti predstavljeni u maju. Grupa je najprije osmislila ideju o avatarima, a zatim je uslijedio rad na pjesmama.

Godine 2018. grupa je potvrdila nagađanja o povratku, dok su informacije o pjesmama držane u tajnosti.

“Najprije smo imali samo dvije pjesme, a onda smo rekli: ‘Pa možda bismo ih trebali napraviti još nekoliko’, što kažete na to, cure, a one su odgovorile potvrdno”, ispripovijedao je Benny Andersson (74) nakon što je album najavljen. “A potom sam ih upitao zašto ne bismo napravili cijeli album”, dodao je.

On i Bjorn Ulvaeus (76) posljednjih sedmica promovišu album, a svoje koleginice i bivše supruge, 71-godišnju Agnethu Faltskog i Anni-Frid Lyngstad (75) odlučili su pošteđeti poslova promocije albuma.


Video prilog: cbsnews.com
Gotovo četiri decenije nakon “pauze”, švedska pop grupa ABBA vraća se s novim albumom “Voyage”. CBS-ov dopisnik Seth Doane razgovara s članovima grupe Bennyjem Anderssonom i Bjornom Ulvaeusom o muzicii koja ih je spojila – i vratila u studio za snimanje (i uskoro, u živom koncertnom nastupu s digitalnim avatarima).

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *