Završen Međunarodni festival glumca u Nikšiću

Umjetnost

Predstavom „Bolivud” Teatra Komedija iz Skoplja zatvoren je 17. Međunarodni festival glumca u Nikšiću. Žiri u sastavu Milorad Damjanović, glumac – predsjednik žirija, Zoran Rakočević, pozorišni reditelj, i Boban Čvorović, glumac, odgledao je 6 predstava ponuđene selekcije i izdvojio glumačka ostvarenja vrijedna nagrada.

Grand prix za partnerski odnos osvojili su Zlatan Vidović i Danilo Kerkez za uloge Kolmana i Valena Konora u predstavi „Usamljeni Zapad” Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.

„U predstavi “Usamljeni zapad” izdvaja se glumačka igra ova dva mlada ali iskusna glumca, najviše kroz veliku slobodu i povjerenje koji osjećaju jedan prema drugome gradeći odnos dva brata zadojena patološkom mržnjom. Žiri smatra da je uvjerljivost glumačke igre proistekla iz kvalitetnog glumačkog promišljanja ovog dramskog sukoba, a taj odnos nije bilo moguće stvarati bez duboke svijesti o ljudskom otuđenju, kriznoj dehumanizaciji svijeta i gubljenju empatije kao trenda u svijetu, čega su ova dva glumca potpuno svjesna.”

Grand prix za najbolju epizodnu žensku ulogu osvojila je Tatjana Šojić za uloge tetke Hatidže, drugarice Bube, Šintorove majke i Štakine majke u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel” Kamernog teatra 55 Sarajevo.

„Velikim dijapazonom glumačkih sredstava Tatjana je odigrala 4 dijametralno različita dramska lika, u potpuno različitim žanrovima, od kojih su dva glumačke bravure koje se pamte. Ono što plijeni u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” koja obiluje mnogim kvalitetima, svakako je glumačka raskoš i zrelost Tatjane Šojić, glumice nezaboravne pojavnosti i krajnje istinite i minuciozne, može se reći i fatalne životnosti.”

Grand prix za najbolju epizodnu mušku ulogu osvojio je Mirsad Tuka za ulogu Dina Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel” Kamernog teatra 55 Sarajevo.

„Najsvedenijim glumačkim sredstvima, osobenom glumačkom aurom, oslikavajući unutrašnji svet i sećanje Dina Zolja, Tuka pasivnom igrom, iznutra, daje dodatni emotivni, romantični i tragični ton celoj predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”. Osvaja jednostavnošću igre i promišljenim pristupom liku. Uloga Mirsada Tuke još jednom dokazuje da nema malih i velikih uloga koje se mjere količinom teksta i minutaže na sceni, već samo onih koje promišljenošću i strašću mogu mimetički da sublimiraju život.”

Grand prix za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Jadranka Đokić za ulogu u predstavi „Pluća” Exit teatra iz Zagreba.

„U predstavi “Pluća” Jadranka gradi, može se reći nezamnjenljiv dramski lik, koji funkcioniše njenim cijelim bićem. Organskom igrom, punoćom emocije, istinitošću i beskrajnom lucidnošću, njen lik oslikava današnju ženu u raznim životnim fazama – od energične i neobuzdane djevojke do starice pomirene sa smrću, konfuznu i ogoljenu kako savremene životne okolnosti umiju da nametnu, koristeći se bogatim sredstvima komike i tragike i ogromnog prostora između koji Jadranka niti na djelić sekunde ne ostavlja u praznom hodu i nedorečenosti.”

Grand prix za najbolju glavnu mušku ulogu osvojio je Emir Hadžihafizbegović za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel” Kamernog teatra 55 Sarajevo.

„Glumačkom zrelošću i emocijom, Emir pravi lik nesrećnog i na smrt preplašenog čovjeka, tanane duše, rastrzanog između društvenih okolnosti i odgovornosti prema porodici, sa izraženom finom komikom i istinskom dramom, izazivajući čistu katarzu kod gledaoca. Uloga Mahmuta Zolja koju tumači u komadu “Sjećaš li se Doli Bel” svjedoči da glumačko majstorstvo najbolje zaiskri u ulogama malih ljudi koje žrvanj ideologije nemilosrdno melje, a ova uloga uspješno apsolvira kako ideološku zastranjenost, tako i smislen odabir glumačkih sredstava iz univerzuma jednog mentaliteta.”

Izvor: JU “Nikšićko pozorište”

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *