Naučnici napravili kameru veličine zrna soli

Tech

Ovo bi se moglo koristiti za pronalaženje medicinskih problema ili kao senzorski aparat za izuzetno male robote

Istraživači sa Univerziteta Princeton i Washington-skog Univerziteta razvili su kameru široku samo pola milimetra koja može da proizvede fotografije poput kamere sa sočivom 500.000 puta većim po zapremini. Ovo bi se moglo koristiti za pronalaženje medicinskih problema ili kao senzorski aparat za izuzetno male robote.

Kamera, opisana u radu objavljenom u Nature Communications, radi zahvaljujući nečemu što se zove metapovršina. Ovaj materijal je obložen sa 1,6 miliona cilindričnih stubova, svaki veličine čestice virusa humane imunodeficijencije (HIV). Svaki stub radi kao optička antena i ima precizan dizajn. Bez ovoga, kamera ne bi mogla pravilno da primi svu svjetlost koja se odbija od objekta.

Kada se svjetlost nađe u metapovršini, ona dostiže integrisanu optičku površinu i zatim se obrađuje algoritmom za procesuiranje signala. Cijela postavka je poznata kao „neural nano-optic” i predstavlja značajan korak naprijed u odnosu na prethodne kamere mikro veličine.

„Bio je izazov dizajnirati i konfigurisati ove male mikrostrukture da rade ono što želite. Za ovaj specifičan zadatak snimanja RGB slika velikog vidnog polja, ranije je bilo nejasno kako ko-dizajnirati milione nano-struktura zajedno sa algoritmima za naknadnu obradu”, rekao je u izjavi ko-vodeći autor Itan Tseng, diplomirani istraživač na Prinstonu.

Tim sada istražuje proširenje računarskih sposobnosti kamere. Oni ne samo da žele da nastave da poboljšavaju sliku, već istražuju i kako da dodaju mogućnosti za detekciju objekata i druge karakteristike koje bi ovo mogle učiniti revolucionarnim instrumentom za medicinu i robotiku.

Izvor: engineering.princeton.edu

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *