30 godina crnogorske sramote

Protiv aMNEzije

6.12.1991. – 6.12.2021.

© javniservis.me

Nikogovići, još i veći od onih koji su sipali granate na Gospodin Grad, su bili svi oni ratni huškači koji su se kasnije posipali pepelom (političkim, a Dubrovački je bio stvaran) i koji nas 30 godina uče Evropi, od tadašnjeg predśednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, danas predśednika države, do novinarčića poput Perice Đakovića.
Nikad im to nećemo zaboraviti.
Slava Vitu, slava Dubrovniku.


Grad Dubrovnik je 6. decembra 1991. pretrpio najsnažnija razaranja tokom „rata za mir” 1991-1992. godine. 19 ljudi je izgubilo život, a povrijeđeno je i ranjeno njih 60. Granatirano je staro gradsko jezgro, svjetska kulturna baština UNESCO-a, spaljena je biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra sa oko 20,000 naslova, oštećene su mnoge vrijedne stare zgrade, kao i glavna dubrovačka ulica – Stradun. Na Stradunu je tada, s fotoaparatom u ruci, poginuo i mladi Pavo Urban, čijih posljednjih 12 fotografija svjedoče o granatiranju starog dijela grada: https://www.pavourbanizlozba.sensecentar.org
Iako su tokom rata na dubrovačkom području i opsade Dubrovnika nesumnjivo izvršeni brojni ratni zločini – stradalo je 116 civila, poginulo 194 hrvatskih boraca i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore, 443 osobe su zatočene u logorima Morinj (Crna Gora) i Bileća (BiH) u nečovječnim uslovima, prognano je 33.000 ljudi, uništen 2071 stambeni objekat i sprovođena organizovana pljačka privatnih i javnih dobara (podaci s kojima raspolaže Documenta), grad Dubrovnik je 138 dana bio bez struje i vode te 240 dana u pomorskoj i vazdušnoj blokadi – Crna Gora je procesuirala i kaznila samo četvoricu koji su učestvovali u zlostavljanju zarobljenika u logoru Morinj na tlu Crne Gore. (hraction.org)


Zaključak

Borba protiv kolektivne aMNEzije, neće stati. Satisfakcija će biti tek kada se komandno i politički odgovorni lustriraju iz javnog crnogorskog političkog života i dok se u udžbenicima i muzejima crnogorske istorije ne nađu svi ti mladi i lijepi huškači sa njihovim tadašnjim izjavama.

Istaknuta slika © Peter Northall | AFP

Tagged

1 thought on “30 godina crnogorske sramote

  1. I danas 70 % Đukanovićevih rodoljuba dominira političkom scenom. Da, istih tih ljudi. Ili onih koji su ti isti odnjihali u tom duhu. Na oba tzv. politička spektra Srama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *