O simbolima i interpretacijama

Dežavi
Piše: Dejan Pejović

Dok sam bio u Demokratama nikad nisam digao dva prsta. Smatrao sam da su pasala ta vremena mahanja prstima, ma koliko sentimenta nosila iz davno prošlih vremena. Arhivirao sam ih u srcu. Takođe sam smatrao da možda kao nova snaga možemo donijeti novu vrijednost. Mislim, kladioničarski rečeno, jako visoka kvota je bila za takav dobačaj, kao da Crna Gora obrije Brazil na njihovoj Marakani. Takođe niko nije vitlao sa tri prsta, kontao sam da je mnogo njih i taj sentiment arhivirao i da tada krenemo dalje u Pobjede, a ne Podjele.

Kratka digresija o kravatama DCG.
Iako alergičan na uniformisanost, nosio sam i ja crvenu kravatu, made in DCG, dok je to imalo smisla, kada je to DPS-ovce, baš nerviralo, a to mi je bio znak da smo na koliko toliko dobrom putu.
Svakako, tom simbolu, kravati je istekao rok, na šta sam lično upućivao, godinama prije nego ih je BB centrala, vidim, skoro poslala na klin.
Treba reći da te kravate nije bilo lasno nositi, s obzirom na breme koje su one imale upotrebom od strane protraćene Pozitivne Crne Gore.
Dakle kravata u DCG smislu tada nije značila, kako sam ja to tumačio, kao novu vrijednost, već nerviranje DPS-a u prvom redu, a nova vrijednost nije stvorena dalje od naslova, “Pobjede, a ne Podjele” nego odoh u digresiju.
Svakako u političkom marketingu, vidim da i na Cetinju ima smisla Vučić, mislim Bečić sokići, borse i čokoladice. Rade knjige iz pulitičkog marketinga i kod stoposto Crnogoraca. To su opasne naznake. Neka se Stara Garda ne čudi, to tako ide.

Daklem. Dva prsta su bila nova vrijednost nastala pojavom Liberalnog Saveza Crne Gore, koja je imala mnogo originalnog u sebi i mnogo značenja i nije služila da nervira, premda sigurno da je nervirala DPS dok ih nije preoteo, ali je ipak prije svega bilo nešto autentično. Zato je i oteto.
L kao Liberal, biti za demokratsku i slobodnu Crnu Goru. Sloboda kao univerzalna vrijednost. Za Crnu Goru svih, ma kako god se ko u njoj osjećao, po bilo kom osnovu.

Danas Demokratska Crna Gora, odnosno Slobodna Crna Gora znači biti za Bečića (Demokratska Crna Gora) i Dajkovića (Slobodna Crna Gora), a dva prsta smo vidjeli da Duško Marković i bukvalno koristi, a evo sada vidjeh i štraca od Ranka Krivokapića. Sljedeći jedino može biti Milo Đukanović pa da se zatvori krug.

Moram se ovdje zaustaviti u pisanju, sa pitanjem.
Da li Ranko i Duško stvaraju novu vrijednost dižeći dva prsta ili uništavaju nasljeđe?
Ne, ne uništavaju oni to nasljeđe sada, uništili su ga još od onda kada nam zajedno poručiše:
“Da živimo bolje”, ti socijalisti, ovaj, škakavci.
Pi.

Tagged

1 thought on “O simbolima i interpretacijama

  1. Led je probio L Duška Markovića. Nakon toga se vidjelo da može kako god. Možda će i Manda, ako zavlada na steroidima bogougodne vlasti u idućih 5 godina zavitlati jedno L ako bude isplativo. Bečo neće, oni su druge geneze, ipak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *