Kosovsko posrnuće uz zvona Noter Dama

In medias res
Piše: Dopisnik recenzent

Kada je izvjesno lice koje se vabi na ime Uroš Živković snimilo pjesmu ‘Lazarica’, mislili smo da lošije od toga ne može. Aranžman a la Maja Odžaklijevska prati video cara Lazara u borbi protiv trojice bula i sljedstvenu molitvu svetom Zosimu, dok je sve prožeto živim sjećanjem na cara Dušana. Naravno, Miloš Obilić je tu da zaštiti sina, mezimicu i vaskoliku dinastiju Grbljanovića. Mladi pjevač se takođe pojavljuje u spotu poput Patrika Svejzija u filmu ‘Duh’, sa tim što Patrik ima određenu tragi-komičnu ulogu, dok Uroš samo plače nad ugašenim srpstvom, usprkos ubjedljivoj pobjedi na field of Kosovo. Uglavnom, pjesma nije mogla da zadovolji ni psihički najlabilnije hodočasnike što nakon samo par domoljubnih pjesama padaju na tlo, i podsjećajući na svojevoljni križni put Majke Tereze, puze sa flajkama Jelen piva ne bi li dotakli skute svojih omiljenih junaka.

Ipak, desilo se čudo. Ne, nije đakon Ivan Crnogorčević napravio vizantijsku obradu ‘Koka kola, Marlboro, Suzuki’ od st. Viki Miljković, niti su se Fenečki biseri odlučili na prelaz u pravoslavni acid rock sa starim hitom ‘Rotacija časnog krsta’. Elem, Aleksandra Mladenović je snimila još jedan hit iz kosovskog ciklusa, prigodno nazvan ‘Zvona Noter Dama’. Originalni naslov je pisan ćirilicom, ali autor ovoga teksta je riješio da izda veru pradedovsku i predmetno pismo ne koristi. Šta ćete dragi čitaoci, nitko nije bezgrešan. Aleksandra kao pobjednica emisije ‘Zvezde granda’ sigurno je često sa Sašom Popovićem imala duge diskusije i više od toga, da bi došli na zaključak kako je ‘Giljam dade’ lipov kurac spram potencijala koje nudi dobar kosovski narativ. I bi Kosovo. I bi Aleksandra u crvenom. I bi bradati car Lazar u praiskonskom zanosu templarskih učitelja. Sve je idealno pozicionirano za težak sveobuhvatni odron i katastrofu.

Kosovska bitka u spotu podsjeća na čuvenu bitku kod klisure Helm u Gospodaru prstenova. CGI orci su zamijenjeni CGI Turcima, a šarenolike Lazareve brigade na srednjevjekovnim lipicanerima jašu ka sigurnoj pobjedi uz stihove:

Nismo pali na Kosovu
pobeda je bila slavna.
Zvonila su u Parizu
zvona crkve Noter Dama.

Istorijski je sporno da li su zvona Noter Dama zvonila za Kosovo, pogotovo ako se uzme u obzir da je nakon skorašnjeg požara u predmetnoj bogomolji horda Lazarevih predaka na društvenim mrežama govorila da je katedralu stigla kletva Lazareva. U spotu ne vidimo zvona, nema Noter Dama, sve je fokusirano na dobro uvježbanu sekvencu: sveti Georgije – koplje – Miloš Obilić – mrski osvajač. Pobjednički rog se oglasio nakon što Miloš Turke po polju goniše, ali to ne smeta Aleksandri da nas rastuži aberom kako se knez Lazar immediately nakon bitke ‘prestavio u Gospodu’. Ne brini, Aleksandra, dok je tebe i Danice, živeće ovaj narod i uspomena na svetitelja kome iz njedara ispada drveni krst, dobro šmirglan, simvol vere.

Stvari postaju jasnije kada saznamo da je Uroš Živković iz ‘Lazarice’ bivši dečko Aleksandre Mladenović i da su obije pjesme dio istog projekta Fondacije Lazarica sa istim autorima muzike, teksta, aranžmana i pravoslavnog ugođaja…

Ko preživi izdrkavanje kosovskog ciklusa bez da slomi kompjuter ili drugi reproduktor zvuka, otkine sebi sva tri out of pet prstiju ili skoči sa vrha saborne crkve, imaće pravo da saopšti konačnu presudu ove recenzije: Danice, rano moja (Jasenovac), vrati se, sve ti je oprošteno!

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *