DPS za dvije godine iz budžeta uzeo 6,1 milion €, brisani podaci o prilivima i odlivima sa žiro računa

Dopis

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavila je danas informaciju o prihodima Demokratske partije socijalista za dvije protekle godine

Saopštenje prenosimo integralno:

„Demokratska partija socijalista (DPS) je tokom 2019. i 2020. iz državne kase prihodovala oko 6,1 milion eura, dok su podaci o njihovom trošenju tek djelimično dostupni. Dodatno, za posmatrani period, DPS nije objavila niti jedan podatak koji se odnosi na poslovanje preko blagajne, odnosno plaćanje u gotovom novcu.

Ova partija je za posmatrane dvije godine iz državnog budžeta dobila 4,3 miliona eura, dok je još oko 1,8 miliona uplaćeno iz budžeta lokalnih samouprava.

DPS je tek djelimično odgovorila na preko 100 zahtjeva za slobodan pristup informacijama o svojim finansijama koje je MANS podnio u protekle dvije godine, namjerno brišući podatke o odlivima (troškovima), ali i o prilivima na žiro račune ove partije.  Tako su za prošlogodišnje parlamentarne izbore kompletni podaci bili dostupni tek za 13% transakcija.

DPS je iz izvoda sa svojih računa uklanjala i podatke o svojim donatorima, što je ova partija počela da radi nakon što je MANS otkrio više različitih šema za unošenje sumnjivog novca u zvanične fondove izbornih kampanja. MANS je prethodno otkrio mehanizam u kome se putem takozvanih „posrednika“ u formi donacija novac nepoznatog porijekla uplaćivao na žiro račune DPS-a.

Foto: MANS

Tako su DPS „pomagali“ radnici podgoričkih javnih preduzeća, socijalni slučajevi sa Vrela Ribničkih i iz Berana, ali i visoki funkcioneri te partije kroz unaprijed dogovorenu dinamiku.

Za ovu partiju se vezuje i slučaj „Koverta“, ali i priznanje samog predsjednika te partije, Mila Đukanovića da je DPS i ranije primao donacije koje nisu bile evidentirane u zvaničnim izvještajima te partije.

Imajući u vidu da se rad partija dominantno finansira iz novca građana Crne Gore, MANS je ranije pozvao parlamentarne političke partije da svoje finansijsko poslovanje učine javnim.

Podaci do kojih smo do sada došli pokazuju da su kompletne informacije o svom poslovanju dostavile tek četiri od 17 političkih partija (Demokratska Crna Gora, Forca, Bošnjačka stranka i Demos).

Sa druge strane Pokret za promjene i Socijaldemokrate Crne Gore, koje su tokom 2019. i 2020. godine iz budžeta prihodovale 1.8 miliona eura, nisu dostavile niti jedan podatak o svom finansijskom poslovanju.”

Izvor naslovne fotografije: © MANS

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *