Tamara Rađenović nastavlja da gradi svjetsku karijeru

Umjetnost

Izvor: Kulturni kišobran


Tamara Rađenović premijerno je predstavila spot za kompoziciju La rosa i el souce. Spot je izašao neposredno pred koncert koji je 20. decembra održan u čuvenoj katedrali Basilica Santa Maria del Mar u Barseloni, gdje je Tamara Rađenović nastupila među osam svjetskih umjetnika na spektakularnom Novogodišnjem koncertu u organizaciji Fondacije Monserat Kabalje.

La rosa i el souce je kompozicija Carlosa Guastavina i predstavlja biser južnoameričke muzike, a svoju punu ljepotu zaokružuje visinama i dubinama Tamarinog lirskog soprana, uz pratnju Simfonijskog orkestra Makris i pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste.

Spot je uglavnom sniman u Starom Baru i u blizini Nikšića. Reditelj spota je Dejan Senić sa Stone Production, aranžman je uradio Bojan Mladenović, snimatelj zvuka Miloš Marinković, producent zvuka Marko Kovač. Eksluzivni potpis na reviziju zvuka stavlja Karlos Kabalje, rođeni brat Monserat Kabalje.

„Sjećam se da sam prvi put otkrila ovu pjesmu u biblioteci mog koledža pre četiri godine. Uvijek sam tragala za pjesmama koje su imale emotivnu, romantičnu melodiju, a koje nisu bile previše izvođene. I onda se desio momenat – u knjizi južnoameričke muzike pronašla sam ovaj dragulj. Još tada sam zamislila kako ću tu kompoziciju jednog dana snimiti sa orkestrom i eventualno napraviti spot u nestvarno lijepoj prirodi Crne Gore.“

Ova 26-godišnja umjetnica živi i radi u Londonu odakle gradi svoju svjetsku karijeru. Prije tri godine je diplomirala solo pjevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji Royal College of Music. Tamara je prva i jedina umjetnica sa prostora bivše Jugoslavije koja je primljena na odsjek solo pjevanja na ovom prestižnom muzičkom konzervatorijumu. Posljednja je učenica čuvenog španskog soprana Monserat Kabalje, a poslije smrti velike dive saradnja i konekcija sa porodicom Kabalje je nastavljena.

Do sada je nastupala u 13 zemalja, između ostalih, u Španiji, Italiji, SAD, Austriji, Njemačkoj, Engleskoj, Sloveniji… Tamara je do sada imala i dva solistička koncerta u njujorškom Carnegie Hallu, u septembru 2018. i u novembru 2019. godine.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *