Zašto nestašica čipova neće postati prošlost u dogledno vrijeme

Tech

Kriza sa nestašicom čipova tokom 2021. godine imala je ozbiljan uticaj na ekonomiju. Automobili su postali skuplji i njihova proizvodnja je gotovo stala. Proizvođači računara žure da održe korak sa konstantnom potražnjom kupaca. Bezbroj proizvoda nije izašlo na tržište, a datumi njihovog lansiranja su pomjereni za naredne godine.

Nestašica čipova trajaće još minimum dvije godine

Iako je ovaj problem pogađao praktično sve, nedostatak čipova je bio posebno bolan za gejmere. Godinu dana nakon lansiranja PlayStation 5 konzole, još uvijek je praktično nemoguće naručiti ga. Proizvođači automobila su smanjili porudžvine hardvera na početku pandemije, uz pretpostavku da potrošači neće biti zainteresovani za kupovinu novih vozila. Ispostavilo se u potpunosti suprotno, da postoji ogromna potražnja koja je značajno podigla cijene polovnih automobila.

Proizvođači čipova su takođe bili primorani da idu u korak sa rastućom potražnjom za računarima, konzolama i širokim asortimanom gadžeta, dok su se uporedo bavili usporenom proizvodnjom usljed blokada zbog COVID-a i drugih mjera predostrožnosti. Mnogi analitičari tvrde da će se globalna nestašica čipova nastaviti tokom 2022. i 2023. godine. Iako bi buduće fabrike čipova Intel-a, TSMC-a i Samsung-a mogle da povećaju zalihe, ipak će proći najmanje dvije godine od kada te kompanije počnu sa radom. Intel je započeo izgradnju svoje dvije fabrike čipova u Arizoni u septembru i ne očekuje da će biti operativne do 2024. godine.

U SAD-u postoji tračak nade da bi Zakon o inovacijama i konkurenciji (USICA), koji uključuje 52 milijarde dolara finansiranja mogao da podstakne veću proizvodnju poluprovodnika. Račun takođe uključuje 190 milijardi dolara za unapređenje američkog istraživanja i razvoja poluprovodnika, sve u nadi da će SAD postati konkurentnije Kini, koja je dramatično povećala svoju proizvodnju čipova u posljednjoj deceniji. Konflikt u proizvodnji između dvije zemlje došao je do vrhunca tokom 2021. i to nakon što su ove dvije zemlje godinama bile uključene u tihi cyber rat.

Izvor: engadget.com / pcpress.rs
Istaknuta slika: freepik.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *