Valijeva je svjetska rekorderka u kratkom, slobodnom i ukupnom programu Kamila Valieva | © AP

Pad Valijeve otvorio mnoga pitanja o tretmanu (pre)mladih sportista

Sport

Izvor: Vreme
Piše: M.M.


Olimpijske igre u Pekingu obilježene su i padom Kamile Valijeve, koji bi mogao da se ispostavi kao kraj karijere vunderkinda umjetničkog klizanja. Ovaj slučaj otvara pitanje geopolitičkih igara i ubacivanja djece u gladijatorsku arenu vrhunskog sporta.

Tragičarku Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022, rusku 15-godišnju umjetničku klizačicu Кamilu Valijevu, pozdravili su brojni navijači 18. februara na aerodromu Šeremetjevo. Donijeli su cvijeće i postere sa riječima podrške Valijevoj koja se našla u centru doping skandala na Оlimpijskim igrama 2022.

Doping test Valijeve, napravljen krajem decembra, dao je pozitivan rezultat. U njenom uzorku pronađeni su tragovi zabranjene supstance, vjerovatno leka Trimetazidin.

Taj rezultat je iz zasad neobjašnjenih razloga objavljen s velikim zakašnjenjem, tek kada je Valijeva osvojila zlatnu medalju u timskom takmičenju. Sud za sportsku arbitražu dozvolio je klizačici učešće na pojedinačnom olimpijskom turniru u Pekingu, ali ona nije mogla da se izbori sa pritiskom i stresom.

Na tom za nju možda sudbonosnom takmičenju postigla je najlošiji učinak ove sezone – dva pada i višestruke greške zbacile su je sa liderske pozicije poslije kratkog programa na četvrto mjesto – ostala je bez medalje.

Umjetnička klizačica Кamila Valijeva je aktuelna šampionka Rusije i Еvrope, drži svjetske rekorde u kratkom, slobodnom i ukupnom programu.

U pregledu štampe petrogradskog “Komersanta” vidi se kako je poslednjih nedjelja bezbroj puta postavljeno pitanje da li je ovaj skandal u kombinaciji sa geopolitičkim igrama slomio petnaestogodišnju sportistkinju, koju su mnogi opisivali kao “vunderkind” umetničkog klizanja.

“Frankfurter algemajne cajtung” je pisao: „Zvjezdica na ledu. Zvjezdica broj jedan … Zvjezdica leti ka pobjedi. To je bio plan”, ali da je zvijezda 15-godišnja devojčica koja nije mogla da izdrži pritisak i da je pala. „Na kraju njenog klizanja u Pekingu, njene širom otvorene oči i pogled govorili su da stoji na ivici provalije na koju su je drugi ljudi stavili“, pisale su njemačke novine.

Drugi svjetski mediji se pitaju „šta su poslednjih 14 dana učinili Kamili i njenoj karijeri”, hoće li uopšte još imati karijeru iako je još uvjek na samom početku sportskog života, te da nije uspjela da se izbori sa ovim trenutkom. “Noje ciriher cajtung” postavlja pitanje  „da li je ona počinilac ili žrtva?”, jer svidjelo se to njoj ili ne, u duhu MОК-a ili ne, „Кamila Valijeva je postala zaštitno lice ovih igara. Njena drama je drama olimpijskih ideala.“

Anglosaksonski mediji su pisali da bi „bez mračnog oblaka doping skandala, ova takmičenja bila fenomenalna“ (“Vašington Post”); da je „ovog puta Kamila morala da podnese ogroman teret geopolitičke oluje”, da su je „ruski sportisti, zvaničnici i političari podsticali da se ne savije pod pritiskom, ali da se sve ovo pokazalo kao preteško za tinejdžerku˝ (“Volstrit džornal”);  „sudski procesi i globalna pompa poslednje nedjelje već su mnogo više nego što bilo koja osoba sa 15 godina može da izdrži… postoji šansa da će u njenom slučaju zabrana biti ukinuta, što će joj omogućiti da uzme zlatnu medalju, koju je osvojila u ekipnoj konkurenciji“ (“Gardijan”); „finale u ženskom umetničkom klizanju postalo je pravi epicentar drame aktuelnih Оlimpijskih igara” (“Tajms”).

Neki mediji predlažu da Sud za sportsku arbitražu poslije ove neprijatne situacije odredi starosnu granicu za učesnike Olimpijskih igara od 16 godina, kao i da se za sve sportiste uspostave  jedinstvena antidoping ograničenja. Američke umjetničke klizačice poput Marije Bel već su se zalagale za starosne granice za sportiste nakon što su videle štetu koju su djeci nanijeli njihovi treneri. U gimnastici je starosna granica za sportiste bila 16 godina još prije 20 godina, a svijet umjetničkog klizanja je jednako brutalan.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *