Državni mediji imaju odgovornost da protežiraju realnost Izvor: YouTube/Screenshot

Huškanje parama građana

Riječ(i)Građana
Piše: Emin Duraković | via Facebook

Odgledah prije neku noć (stvarno vrlo kratko) Gradsku TV i u njoj onog poluuvezenog “novinara” (porijeklom iz CG, a došao iz BiH da indoktrinirano radi “posao”) koji je vodio emisiju kako zajedno sa, nekada velikosrpskim “Bijelim orlom”, a sada “braniteljem” CG, od Raška prave izdajnika Crne Gore. Naravno, nije mi žao Raška koji je isto to radio drugima godinu i po dana, ali smatram da nije izdajnik.

No, mala digresija, nije to poenta. Suština je kako se i u toj emisiji stalno provlači priča o nekakvim blokovima, suverenističkim i unionističkim, o potrebi homogenizacije tih struktura, spasonosnim koalicijama i sl. To naravno potenciraju oni čije su glave sazidane od blokova i zarđale armature ili oni koji na toj priči pune svoje džepove, kao i pomenuti voditelj.

Uloga je, a i velika odgovornost, ključnih medija da ovakvi likovi budu što dalje od javnosti, da im se suzi medijski prostor zbog opšte kontaminacije društva samom svojom pojavom, a kamoli izgovorenom riječju.

Sijaset je istoričara, kvazianalitičara, plaćenih kolumnista i sličnih huškača koji bi vječito da nas vraćaju u prošlost i drže u nekim blokovskim podjelama, pod plaštom “zaštite Crne Gore” ili “zaštite srpskih interesa”.

Nemoguće je očekivati od nekih djelova portala koji djeluju “informerovski”, da odustanu od ovoga narativa, jer su za to plaćeni. To je njihova svrha – spinovanje, huškanje, podjele, pozivi na linč, kataklizmične projekcije, brutalni napadi na pojedince, vraćanje u prošlost.

Ali, mediji najveće gledanosti i oni državni imaju odgovornost i moraju protezirati našu realnost, emancipatorskim i pomiriteljskim pristupom (i ljudima koji prenose takve poruke) stalno ukazivati da se “dvije” Crne Gore moraju približiti i pomiriti u najvećoj mogućoj mjeri, jer će se onda shvatiti da su one u stvari JEDNO.


Objava je prenešena uz saglasnost autora

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *