Obrađeno je 36 pjesama iz perioda od 1980. do 2020. godine Izvor: YouTube/Screenshot

Kako regionalni hitovi objektifikuju žene

Civilizacija

Izvor: N1


“Nasilje nad ženama u domaćim pjesmama”, ispitni rad Ane Ninković na FDU objavljen je na jutjubu, a širi se na društvenim mrežama uz brojne komentare u kojima se osuđuje „lakoća se kojom se takvi stihovi masovno pjevuše” i tretman žena u domaćoj muzici.

Video je nastao kao ispitni rad Ane Ninković na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, kod profesora Aleksandra Jankovića.

Cilj je bio, kako navodi Ninković, napraviti pregled domaćih i regionalnih (ex-Yu) pjesama u čijim tekstovima dominiraju motivi ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema partneru, odnosno muškog nasilja nad ženama u porodično-partnerskom kontekstu. Nasilje može biti psihološko, fizičko ili seksualno. U korišćenim pjesmama ono se relativizuje, romantizuje, a nerijetko i promoviše. Sekvenca je podeljena na dva dijela: na žensku i na mušku perspektivu.

Romantizacija ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema muškarcu, relativizacija, a katkad i promocija muškog nasilja u porodično-partnerskom kontekstu centralni je motiv u odabranih trideset šest pjesama srpskih, hrvatskih, bosanskih i slovenačkih izvođača.

„Najstarija korišćena pjesma objavljena je 1981. godine, a najnovija 2020. godine, što znači da ovakav narativ dominira gotovo četrdeset godina u domaćoj popularnoj muzici”, navodi se u objašnjenju video rada.

Po završetku sekvence od trideset šest pesama nalaze se informacije Autonomnog ženskog centra i FemPlatz-a koji prenose statistiku femicida u Srbiji u toku 2021. godine, ali i uopšte.

“Poražavajuće”, “slušam i ne vjerujem”, “jezivo”, neki su od komentara na jutjubu.

Ovaj video rad komentarisale su i razne javne ličnosti na društvenim mrežama, ističući “zgroženost” tretmanom žena u domaćoj muzici.

„Kao dete kazni me, kao ženu spasi me”, „robinja sam tvoja, ubij me”, „pred vratima spavala kao pas”, „ja bih opet bila tepih po kome ti gaziš”, „volim ukus tvoga đona”, „udari me jako da me zaboli”, „za moje dobro gazi me”, „izbaci me kao da sam đubre…”, „možeš da me siluješ, možeš da me ubiješ, svejedno je”, ili „ja joj zviznem nogom par šamara, i onda ona prestane da smara”, „od batina sam te odro”, „strašno sam patio, sve dok sam tebe mlatio”, „da si više mrtva, više bi se slagali”… neki su od stihova iz odabranih pjesama izvođača i autora u video radu, među kojima su i Ana Bekuta, Svetlana Ražnatović, Zana, Aca Lukas, Zdravko Čolić, Riblja čorba, Sunshine, Bad copy…

Završni dio video rada prati pjesma ˝Rusija” u izvedbi Vlade Divljana i Old Star Band-a. Stihovi „Imala je snažnije / ruke nego ja, / nije mi dopustila / da je savladam” mogu se tumačiti u bukvalnom ili prenesenom smislu, navodi Ninković. „Bilo da je u pitanju fizičko nasilje (što je, uzimajući u obzir kontekst čitave pjesme, malo vjerovatno) ili bilo kakva vrsta sukoba, (ne)pripadanja i (ne)prepuštanja, lirski subjekat i osoba o kojoj pjeva kontrastni su u odnosu na subjekte prvih trideset šest pjesama”, dodaje ona u objašnjenju rada.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *