“Oni Žive – Studentski životi otkriveni kroz konceptualne umjetničke prakse”

Umjetnost

Institut za Savremenu umjetnost poziva sve zainteresovane studente da učestvuju u drugoj fazi projekta “Oni žive – Studentski životi otkriveni kroz konceptualne umjetničke prakse”. “Oni žive” je međunarodni projekat koji ima za cilj da osvijetli nedovoljno ispitano (studentsko) polje života velikog broja generacija i to kroz savremene umjetničke prakse koje imaju veliki kolaborativni i participativni potencijal u otkrivanju specifičnog pogleda na istoriju i život zajednica.

Prva faza projekta podrazumijevala je prikupljanje arhivske građe (foto i audio materijal) od bivših i sadašnjih studentata studentskog doma u Podgorici, dok se druga faza odnosi na uspostavljanje mreže umjetničkih rezidencija koje će biti organizovane u studentskim domovima u različitim zemljama (Beograd, Zagreb, Rijeka i Madrid).

ISU kao lokalni partner ovog projekta je na otvorenom konkursu za umjetničku rezidenciju izabrao kustosko-umjetnički predlog Milene Vukoslavović i Sonje Dragović koje će imati priliku da u toku rezidencijalnog boravka u studentskom domu u Podgorici razviju projekat direktno sa studentima, kao i na osnovu foto i audio-materijala o studentskom životu od 1945. do danas, koji je prikupljen i pothranjen na kolaborativnoj digitalnoj platformi Topotheque. Nakon završetka rezidencije biće održana izložba koja će predstaviti proces i ideju projekta.

Iz ISU ističu da učešće u projektu studentima pruža šansu da zajedno sa umjetnicom i kustoskinjom istražuju prošla i sadašnja studentska iskustva, da uče o savremenim istraživačkim i umjetničkim postupcima, i da u okviru saradničke prakse predstave svoje viđenje problema, ograničenja i mogućnosti sa kojima je suočena njihova generacija. Saradnja sa studentima stvoriće prostor za razumijevanje starih i stvaranje novih narativa o studentskim zajednicama.

Studenti se prijavljuju za učešće u dijelu programa koji se realizuje u Podgorici, u drugoj polovini marta, 2022, a iz ISU ističu da za učešće nije potrebno biti student umjetnosti, kao ni visoka prosječna ocjena. Sve što je potrebno za učešće je biti student u Podgorici.

Zainteresovani za učešće u projektu mogu popuniti prijavni formular: https://tinyurl.com/onizivePG , a ukoliko niste u mogućnosti da direktno učestvujete u projektu, svoj doprinos možete dati i popunjavanjem ove ankete: https://tinyurl.com/oniziveanketa.

Projekat se realizuje od septembra 2020. do kraja februara 2023. godine u okviru programa za kulturu i medije Evropske unije „Kreativna Evropa“. Lider je “Dom kulture Studentski grad” iz Beograda, a partneri, pored Instituta za savremenu umjetnost / ISU su i “Međunarodni centar za arhivska istraživanja / Icarus” iz Zagreba, Akademija primjenjenih umjetnosti iz Rijeke i Fakultet za audiovizuelne komunikacije Univerziteta kralj Huan Karlos iz Madrida.

Realizaciju projekta podržalo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *