Frontmen čuvenog grandž benda 'Screaming Trees' Mark Lanegan | Izvor: Pitchfork/Steve Gullick

Preminuo Mark Lanegan – pjevač, pisac, legenda grandža

Civilizacija

Izvor: BBC News na srpskom


Mark Lanegan, frontmen čuvenog grandž benda Screaming Trees, a kasnije grupe Queens of the Stone Age, preminuo je u 57. godini u porodičnom domu u Kilarniju, u Irskoj, objavljeno je na njegovom Tviter nalogu.

Tokom karijere duge više od tri decenije, američki pjevač upečatljivog glasa sarađivao je sa Kurtom Kobejnom, Pi Džej Harvi, Izobel Kembel i Mobijem.

Prošle godine, Lanegan je nekoliko mjeseci proveo u bolnici zbog kovida. Zbog ugroženog opšteg stanja, ljekari su ga uveli u indukovanu komu.

Uzrok smrti nije saopšten.

„Naš voljeni prijatelj Mark Lanegan preminuo je jutros u njegovom domu u Kilarniju, u Irskoj”, gdje je živio sa suprugom Šeli.

„Voljeni pjevač, tekstopisac, pisac i muzičar, imao je 57 godina”, objavljeno je na Laneganovom zvaničnom Tviter nalogu.

Pionir grandža, prijatelj Kurta Kobejna, inspiracija mnogima

Rođen u američkoj državi Vašington 1964. godine, Lanegan se pridružio bendu Screaming Trees krajem 1980-ih, koji je ubrzo postao jedan od vodećih grupa grandža.

Screeming Trees | Foto: Getty Images

Bend je snimio osam albuma do razlaza 2000. godine.

Lanegan je snimio nekoliko solo albuma i prije raspada benda, a 2000. godine se pridružio grupi Queens of the Stone Age, na albumu Rated R. Nastupao je sa bendom tokom nekoliko turneja širom svijeta, a učestvovao je i na snimanju njihovog posljednjeg albuma Songs for the Deaf.

Kasnije je sarađivao sa pjevačem i vođom grupe Afghan Whigs, Gregom Dulijem, u zajedničkom bendu The Gutter Twins.

Snimio je 11 albuma tokom solo karijere – posljednji, Straight Songs Of Sorrow, objavio je 2020. godine.

Iste godine je objavio memoare Pjevaj unazad i plači, (Sing Backwards And Weep), u kojima je pisao o „svemu, od zavisnosti, turnejama, sitnom kriminalu, beskućništvu i tragičnim smrtima najbližih prijatelja”, među kojima su bili Kurt Kobejn i Lejn Stejli iz benda Alice in Chains.

Nastavak memoara, Đavo u komi (Devil In A Coma), u kojem je pisao kako je umalo preminuo od kovida-19, objavljen je 2021. godine.

Mnogobrojni muzičari, glumci i pisci odali su počast Laneganu na društvenim mrežama.


Mark Lanegan nastupio je u Kotoru u okviru festivala SeaRock 26.2.2015., promovišući album “Phantom Radio” | Izvor: Radio Bruškin
Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *