Teško vjerovati da svjetski poredak danas nije promijenjen

Red Alert

Dežavi
Piše: Dejan Pejović

To je bila igrica čije sam prve djelove igrao prije skoro kvarat vijeka. Jedna od prvih strategija koje sam prošao prije nego sam 2004. kompjuterske igrice okačio o klin. Plot igrice je rat između Rusa i Zapadnih saveznika. Zanimljivo je bilo za to vrijeme da je prelazak svake misije značio gledanje zanimljivog filma od nekoliko minuta koji je bio baš kvalitetan. Tako se moglo saznati da je Ajnštajn putem vremenske mašine promijenio tok istorije, tako da se Hitler nije ni pojavio. Međutim, umjesto Njemačke, Rusi su bili dovoljno ludi, te su krenuli na saveznike.

Igrica kao igrica, energente proizvoditi i druge resurse tražiti, rafinerije podizati i tenkovima se makljati i štošta drugoga je bilo neophodno da bi se prolazili nivoi u ovoj strateškoj kompjuterskoj igrici.

E, sad poenta. Od zanimljivih tehnoloških novotarija koje su mogli razvijati, Rusi u igrici su razvili stanice za prženje strujom koja se u igrici zvala “TESLA”, koja se vidi kako prži na ovom screenshotu.
Iako je Tesla i mene pržio u toj igrici milo mi ga je bilo viđet’ jer je to “naš Tesla”.

Tada sam počeo shvatati kako je lako postati bot i da smo svi mi veći ili manji botovi i bitovi u današnjem vremenu, samo je razlika koliko ko želi ili može da izađe iz svog botoklopa.

Preletom facebook-a novosti vidim slavljenje napada dominantno slavenopravoslavne Rusije na dominantno slavenopravoslavnu Ukrajinu.

Razlog slavljenika je da je to pravda i, konačno, odbrana pravoslavlja i slovenstva. Botizam u svoj svojoj svjetlosti.

Što se tiče konteksta, isto kao i u vezi korone nisam stručan, samo znam da mi ‘Putin imperator’, niti bilo koji drugi imperator ne mogu biti uzori u nuklearnom i informatičkom vremenu i nema opravdanja za ovakav napad na suverenu državu.

Ako ste u prilici da se vidite sa nekim iz Rusije ovih dana pitajte ih što misle o ovom napadu i o Putinu.

Ako smiju reć’, objavite im stav pod NN-om, pa da čitamo. Biće zanimljivije od naših plemenskih svrstavanja u crnogorskoj facebook kavani, to je sigurno.

Ostaje nam da se nadamo i molimo sa Zdravinjom, da će što prije prestati ova najnovija igrica, koja nije samo kompjuterska i da će se dijalog ubrzo voditi za nešto manjim stolom od onog bijelog đe je Putin primao zvaničnike posljednjih mjeseci.

Teško je ipak vjerovati da svjetski poredak danas nije promijenjen, a da ćemo se starog sa sjetom, setom i śetom sjećati, ma kako danas bili svrstani.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *