Muzičari odaju poštu preminulom kolegi Nick Cave; Mark Lanegan | Izvor: Getty

Nick Cave: „Laneganov glas vas je rezao”

Kultura

Izvor: Rolling Stone


Nick Cave je odao počast preminulom prijatelju i povremenom saradniku Marku Laneganu na svom blogu “Red Hand Files”.

„Susreo sam se sa Markom mnogo puta u godinama iza nas – imali smo neke izuzetno dubiozne avanture tokom devedesetih; pjevao je “White Light / White Heat” i “Fire and Brimstone” sa Warrenom Ellisom i sa mnom na soundtracku za Lawless; snimio je moju omiljenu obradu Nick Cavea – nestvarnu verziju “Brompton Oratory”; radili smo nešto zajedno za album Jeffreyja Leeja Piercea, čini mi se; a išao je i na turneju sa Bad Seedsima po Australiji 2013”, napisao je Cave.

Cave se divio načinu na koji mu se Lanegan pridružio na jednom od Bad Seedsovih klasika na pomenutoj turneji: „Potražite kako Mark pjeva dio Blixe Bargelda na “The Weeping Song” na toj turneji. Kao frontmen pomjeram se mnogo po bini, ne mogu protiv toga, to je neka vrsta neurotične kompenzacije za glas kojim nikad nisam bio zadovoljan. Ali pogledajte Marka, gledajte kako izađe na binu, kako se postavi pred mikrofonski stalak, jednu istetoviranu šaku položi na polovinu stalka, drugu na mikrofon, nepomičan, masivan, muževan. Kada dođe njegov dio, on jednostavno otvori usta i ispusti bluz, bluz duboko proživljen i s apsolutnim pokrićem, i taj glas koji vas reže, njegova čista snaga na bini izbijala je kroz skromnost. Veličina, Mark, veličina – pravi pjevač, izuzetan pisac i predivna duša koju su svi voljeli.”

Lanegan je takođe gajio slične emocije i poštovanje prema Caveu. U svojim memoarima iz 2020, “Sing Backwards and Weep”, opisao je Caveovu muziku kao jednu od svojih najvećih inspiracija. „Bio sam ogroman fan Nicka Cavea godinama. Osjećao sam duboku vezu sa njegovom muzikom i Bad Seeds su izvršili ključan uticaj na solo album na kom godinama intenzivno radim.”

Nekoliko dana nakon Laneganove smrti, bubnjar Barret Martin takođe je odao svoju poštu na Instagramu. Martin se bendu Screaming Trees priključio na snimanju albuma “Sweet Oblivion”, na kom se nalazila hit pjesma koja im je omogućila proboj, “Nearly Lost You”, a zadržao se i na idućem albumu iz 1996 “Dust”. Takođe je bio član super-benda Mad Season, zajedno sa Layneom Staleyem iz Alice in Chainsa i Mike McCreadyem is Pearl Jama. Za jedini album Mad Seasona “Above” Lanegan je napisao i izveo dvije pjesme.

„Mark je svakako bio prepun protivrječnosti, a kako i ne bi, kada je bio predodređen da pjeva bluz. Samo oni koji razumiju tamu u ljudskom biću mogu da pjevaju i o svjetlosti, a Mark je bio u stanju da vrhunski pjeva o obojema. Zbog tih protivrječnosti, razumjeli smo Marka onako kako samo bratski bend može, jer smo svemu svjedočili, zajedno, tokom tih decenija na putu i u studiju.”

„Mark je imao vanvremenski glas, jedan od najboljih američkih vokala svih vremena”, nastavlja Martin. „Kritičari su često isticali kako je njegov glas posljedica pijenja viskija, ali Mark je tako pjevao i kad je bio mlad i trijezan, drevni glas u tijelu mladića. Inače, nikada nismo vidjeli Marka ni da je liznuo viski – džin i tonik je bio njegovo piće, i mnogo cigareta.”

Kad je Lanegan objavio memoare “Sing Backwards and Weep” – koji sadrže nekoliko brutalno iskrenih pasusa o njegovim kolegama iz Screaming Trees – Martin kaže da je trebalo malo vremena da se taj materijal slegne. „Kad je izašla knjiga, nakon inicijalnog šoka, svi smo se izmirili i smijali se Markovom uvrnutom smislu za humor i pripovjedačkom umijeću”, piše on. „Mark je imao sposobnost da ispriča najjeziviju i najpotresniju priču tako da na kraju uhvatiš sebe kako se smiješ zaključku koji on izvede iz nje. Imao je britak um, poput svih velikih pisaca, a dobro je poznavao i ljudska srca i duše – pokazivao nam je pun spektar čovječnosti.”

Laneganova česta saradnica Isobel Campbell oprostila se od svog prijatelja u članku za The Guardian. Campbell, bivša članica benda Belle and Sebastian, snimila je sa Laneganom tri albuma. „Ljudi su govorili da smo ljepotica i zvijer. Ipak, bila sam svjedok tvoje ljepote, a često bih ja otjelotvorila zvijer. Svjetlost i tama. Anđeo i đavo. Ti si taj koji je oživio moje pjesme.”

Ranije ove sedmice Eddie Vedder se oprostio od Lanegana na jednom od njegovih solo koncerata u Sijetlu. „Ovdje postoje mnogi vrhunski muzičari, mnogo ljudi poznaje Sijetl upravo zbog muzičara koji dolaze sa sjeverozapada”, rekao je publici. „Neki od njih bili su jedinstveni. Mark, sa tako snažnim glasom, sigurno je jedan od njih.”

Tagged

1 thought on “Nick Cave: „Laneganov glas vas je rezao”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.