Stiven Vilhajt kreirao je format za rješavanje tehničkog problema 1987. i nikada nije unovčio svoju kreaciju Vilhajt na dodjeli "Vebi" nagrada 2013 | Izvor: The Webby Awards

Preminuo izumitelj GIF-a

Civilizacija

Izvor: Wall Street Journal


Stiven Vilhajt je samo pokušavao da riješi tehnički problem kada je 1987. izmislio GIF, odnosno graphics interchange format – format za razmjenu grafike. Kao programer u kompaniji za kompjuterske usluge CompuServe, tražio je način da korisnici nekompatibilnih računara dijele grafičke datoteke.

Prvi GIF koji je napravio nije bio spektakularan – slika aviona. Tek mnogo kasnije tehnologija je prilagođena za kratke animacije u petlji koje pojačavaju objave na društvenim medijima.

Vilhajt, koji je preminuo 14. marta od Covida-19 u 74. godini, „nikada nije dobio ni cent“ od svog izuma, kazala je njegova supruga, Ketlin Vilhajt. Niti se, rekla je, žalio da nije zaradio bogatstvo: „Bio je tako ponosan što je to uradio.”

Osvojio je Vebijevu nagradu za životno djelo 2013. za izum GIF-a. Na insistiranje supruge, iznajmio je smoking za ceremoniju. Iskoristio je priliku da obavijesti svet da se GIF izgovara kao Jif, brend putera od kikirikija. Omiljeni GIF gospodina Vilhajta bio je klasik sa bebom koja pleše.

U dobi od 51 godine otišao je rano u penziju nakon što je doživio moždani udar zbog kojeg mu je bilo teško da jasno govori. Uživao je u kampovanju i petljanju sa modelom voza koji je ispunio sobu od 170 kvadratnih stopa u njegovom domu u Milfordu, Ohajo.

Stiven Erl Vilhajt rođen je 3. marta 1948. i odrastao je u Vest Česteru u Ohaju, blizu Sinsinatija. Otac mu je radio u fabrici, a majka je bila medicinska sestra. Pohađao je državni univerzitet u Ohaju kao stipendista.

Iza njega ostaje njegova supruga, sin iz ranijeg braka i četiri sestre. Upoznao je Ketlin Bauer preko internet servisa za upoznavanje 2009. Njihov prvi sastanak bio je u restoranu Kreker Barel. Vjenčali su se oko godinu dana kasnije.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *