Procjenjuje se da je crna rupa udaljena oko 27.000 svjetlosnih godina od Zemlje Izvor: EHT Collaboration

Naučnici objavili fotografiju velike crne rupe u centru Mliječnog puta

Globus

Astronomi širom svijeta objavili su danas prvu sliku supermasivne crne rupe u centru naše galaksije Mliječni put, saopštila je Evropska južna opservatorija (ESO), čiji zaposleni su zajedno sa kolegama širom svijeta učestvovali u projektu koji je, kako smatraju, obezbijedio dokaz da se zaista radi o crnoj rupi.

Sliku je, kako je istaknuto u saopštenju, uspio da obezbjedi globalni istraživački tim pod nazivom Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration, koristeći zapažanja iz svjetske mreže radio-teleskopa.

Opisujući sliku, naveli su da „iako ne možemo da vidimo samu crnu rupu, jer je potpuno tamna, užareni gas oko nje otkriva o čemu se radi: to je tamno centralno područje – nazvano ‘sjenka’ – okruženo svijetlom prstenastom strukturom”.

Ugao iz koga je fotografija nastala hvata svjetlost savijenu moćnom gravitacijom crne rupe, koja je četiri miliona puta masivnija od našeg Sunca.

„Slika je dugo očekivani pogled na masivni objekat koji se nalazi u samom centru naše galaksije. Naučnici su ranije vidjeli zvijezde kako kruže oko nečeg nevidljivog, kompaktnog i veoma masivnog u centru Mliječnog puta. Ovo snažno sugeriše da je ovaj objekat – poznat kao Strijelac (Saggitarius) A* zaista crna rupa, a danas objavljena slika pruža prvi direktni vizuelni dokaz o tome”, stoji u saopštenju ESO.

Procjenjuje se da je crna rupa udaljena oko 27.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Crne rupe je izuzetno teško uhvatiti jer su bukvalno nevidljive zbog činjenice da je njihova gravitacija tolika, da ni svjetlost ne može da „pobjegne” iz njih.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *