Reagovanje nakon izjave ministra odbrane Konjevića Izvor: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Ukinuti odluku o vojnom poligonu

Crna Gora

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu od nove Vlade očekuje da se pitanje vojnog poligona aktuelizuje u što kraćem roku, a da ishod tog procesa bude ukidanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine regionalnim parkom prirode u čijem će upravljanju aktivno učestovati lokalna zajednica, saopštili su iz te GI.

„Ukidanje vojnog poligona i proglašenje zaštićenog područja na Sinjajevini predstavlja strateški interes naroda Crne Gore i u skladu je sa sprovedenim naučnim studijama, prostornim planom Crne Gore, međunarodnim konvencijama i regulativom Evropske Unije”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane juče je saopšteno da je ministar Konjević imao sastanak sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks, na kojem je „ukazano i na potrebu da se pitanje vojnog poligona na Sinjajevini aktuelizuje i riješi, kako bi Vojska Crne Gore dobila poligon neophodan za izgradnju njenih kapaciteta“.

„Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, koja okuplja stočare i mještane Sinjajevine iz više crnogorskih opština, prije svega Kolašina, Mojkovca, Šavnika, Žabljaka i Danilovgrada, zahtijeva od Ministarstva odbrane da pitanje vojnog poligona riješi u što kraćem vremenskom roku, tako što će ukinuti nelegitimnu i nelegalnu odluku donijetu u septembru 2019. godine”, naveli su iz te GI.

Podsjećaju da je aktuelni premijer, a potpredsjednik prethodne Vlade Dritan Abazović, obećao u više navrata da će poligon na Sinjajevini biti ukinut, te stoga očekuju da konačno održi riječ datu više puta na samoj Sinjajevini, kao i putem medija.

„Ako je u prethodnoj Vladi potpredsjednik Abazović, bio spriječen da riješi to pitanje, sada kao premijer ima istorijsku šansu da ispuni obećanje i ispoštuje datu riječ”, navodi se u saopštenju.

Poništavanjem odluke o vojnom poligonu, kako su kazali, otvara se put da se Sinjajevina konačno proglasi za regionalni park prirode, za šta je studija urađeno još 2016. godine.

„Razlog zbog kojeg Sinjajevina danas nije zaštićena, iako je za to bila spremna prije šest godina, bila je odluka Vlade Duška Markovića i ministra odbrane Predraga Boškovića da se Sinjajevini koristi kao međunarodni vojni poligon, što je i krunisao spornom Odlukom Vlade donesenom u septembru 2019”, navodi se u saopštenju.

Oni su poručili da neodlučnost i neagilnost Vlade Zdravka Krivokapića koja, uprkos brojnim obećanjima, nije ukinula spornu odluku o poligonu na našoj planini ih je opet dovela u situaciju da strahuju od ranije zacrtanih planova koji vode Sinjajevinu i njenu poljoprivrednu i turističku budućnost u propast.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *