U 84. godini

Odlazak “Goodfelle” Pol Sorvina

Civilizacija

Preminuo je Pol Sorvino, impozantni glumac najprepoznatljiviji po ulogama lopova i policajaca poput Polija Sisera u Goodfellas i narednika njujorške policije Fila Serete u Law & Order. Imao je 83 godine.

Njegov publicista Rodžer Nil saopštio je da je Sorvino preminuo prirodnom smrću u ponedjeljak ujutro na klinici Mejo u Džeksonvilu na Floridi. Sorvino se poslednjih nekoliko godina borio sa zdravstvenim problemima.

Mira Sorvino, njegova ćerka, napisala je omaž na Tviteru: „Umro je moj otac, veliki Pol Sorvino. Moje srce je rastrgano – život u ljubavi, radosti i mudrosti sa njim je završen. Bio je najdivniji otac. Mnogo ga volim. Šaljem ti ljubav među zvijezdama, tata, dok se uzdižeš.”

„Naša srca su slomljena, nikada neće biti drugog Pola Sorvina, on je bio ljubav mog života i jedan od najvećih izvođača koji je ikada krasio ekran i scenu“, izjavila je njegova supruga Di Di Sorvino. Bila je pored njega kada je umro.

Tokom svojih više od 50 godina karijere, Sorvino je bio konstanta u filmovima i televiziji, igrajući italijansko-američkog komunistu u filmu Reds Vorena Bitija, Henrija Kisindžera u filmu Nixon Olivera Stouna i šefa mafije Edija Valentajna u The Rocketeer. Često je isticao da su, iako je možda najpoznatiji po igranju gangstera, njegove prave strasti poezija, slikarstvo i opera.

Rođen u Bruklinu 1939. godine od majke koja je predavala klavir i oca koji je bio radnik u fabrici mantila, Sorvino je od malih nogu bio sklon muzici te je pohađao Američku muzičku i dramsku akademiju u Njujorku gdje se zaljubio u pozorište. Na Brodveju je debitovao 1964. u predstavi Bajour, a na filmu u Where’s Poppa? Karla Rajnera iz 1970. godine.

Sa svojih 190 centimetara visine, Sorvino je bio upečatljiva figura. Tokom 1970-ih, glumio je zajedno sa Al Paćinom u The Panic in Needle Park i sa Džejms Kanom u The Gambler, a ponovo se udružio sa Rajnerom u Oh, God!, te bio dio glumačke postave u komediji o pljački banke The Brink’s Job Vilijama Fridkina. U Slow Dancing in the Big City Džona Avildsena, Sorvino je ostvario romantičnu glavnu ulogu za koju je pohađao časove plesa uz profesionalnu balerinu En Dičburn.

Bio je posebno aktivan 1990-ih, otpočevši deceniju igrajući u Bitijevom Dick Tracy i Goodfellas Martina Skorsezea, sa ulogom koja je bila zasnovana na mafijašu Polu Variju. Uslijedila je 31 epizoda u Law & Order Dika Volfa. Zatim uloge u filmovima The Rocketeer, The Firm, Nixon, koji mu je donio nominaciju za nagradu Udruženja filmskih glumaca, i Romeo + Juliet Baza Lurmana u ulozi Julijinog oca, Fulgencija Kapuletija. Biti se često vraćao Sorvinu, ponovo ga angažujući za njegovu političku satiru Bulworth, iz 1998. godine, kao i njegovo holivudsko ljubavno pismo iz 2016. Rules Don’t Apply. Takođe se pojavio u filmu Immigrant Džejmsa Greja.

Sorvino je imao troje dece iz svog prvog braka, uključujući i Oskarom nagrađenu glumicu Miru Sorvino. Takođe je režirao i glumio u filmu koji je napisala njegova ćerka Amanda Sorvino i u kojem se pojavljuje njegov sin Majkl Sorvino.

Kada je saznao da je Mira Sorvino bila među ženama koje je Harvi Vajnstajn navodno seksualno uznemiravao, u jeku kampanje #MeToo izajvio je za TMZ, da je znao za ta dešavanja, „Vajnstajn ne bi hodao. Bio bi u invalidskim kolicima.”

Bio je ponosan na svoju ćerku i plakao je kada je osvojila Oskar za najbolju sporednu glumicu za Mighty Aphrodite 1996. Za Los Anđeles Tajms je te večeri kazao da nema riječi koje bi izrazile kako se osjeća.

„Takve riječi ne postoje ni na jednom jeziku koji sam ikada čuo – pa, možda jedino na italijanskom“, rekao je.

Sorvino je želio bude doživljen od publike na drugačiji način od onoga što je bio na velikom ekranu i bio je posebno ponosan na svoje pjevanje. Godine 1996, program „Pol Sorvino: Veče pjesme“ emitovan je na televiziji kao dio PBS kampanje prikupljanja sredstava. Između ostalih, izveo je Torna A Sorriento, Guaglione, O Sole Mio, The Impossible Dream i Mamma.

„Ja sam pop pjevač u smislu kakav je bio Mario Lanza“, rekao je Sorvino u intervjuu za Tampa Tribune. „Čudi me da nijedan američki pjevač više ne pjeva punim glasom. Gdje su nestali svi tenori?”

Takođe je vodio prihvatilište za konje u Pensilvaniji, proizvodio je liniju sosa za pastu po receptu njegove majke, te je izvajao bronzanu statuu dramskog pisca Džejsona Milera koji je živio u Skrantonu u Pensilvaniji. Sorvino je glumio u Milerovoj predstavi That Championship Season na Brodveju 1972. godine i njenoj filmskoj adaptaciji.

Sorvino u Bijou teatru gdje je režirao Wheelbarrow Closers u Njujorku 6. oktobra 1976 | AP Photo

Godine 2014. oženio se političkom konsultatkinjom Di Di Benki. Izajvio je da mu je cilj u starijoj dobi bio da „odvrati ljude od ideje da je spori nasilnik teških kapaka“.

Kao i kod većine onih koji su glumili u Goodfellas, ta slika je ostala da ga prati do kraja života, povodom čega je imao pomiješana osjećanja.

„Većina ljudi misli da sam ili gangster ili policajac ili tako nešto“, kazao je. „Realnost je da sam ja vajar, slikar, autor bestselera, mnogo, mnogo stvari — pjesnik, operski pjevač, ali niko od njih nije gangster… Bilo bi lijepo da imam više svog nasljeđa nego što je slika tvrdog momka.”

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *