Izvor: Shutterstock

Lutke od krvi bez zere ideje

Camera obscura
Piše: Brano Koćalo

Upravo je završena još jedna velja crnogorska duel-drama, možda i budući klasik dostojan najboljih bolivijskih TV sapunica: Svevišnji Radosni Bog I Njegov Katastar (SRBINKA) vs. Glavari na Gumnu (GANG). Bila je to iscrpna, na momente žučna i nepredvidljiva bratoubilačka borba između crnogorskih glavarah, u trajanju od nekoliko burnih mjeseci.

Podsjetimo na kratku hroniku najzanimljivijih momenata u ovoj nadasve burnoj i zanimljivoj sagi.

Triler slika 1: Glavar Milek, vrhunaravni zemni glavar Crne Gore i Brdah, zaprijetio je onomad vice-glavaru Drileku, da će da poleti perje ako SRBINKA i njihova Crkva, bez njegovog odobrenja, bude pripuštena u svetu tajnu odlučivanja o svjetovnim rabotama, time što će im se dati veći faktor – pripomognut iz druge zemlje – u odlučivanju o svetim tajnama svjetovnih tokova kapitala i robe široke potrošnje. Na to je glavar Drilek, inače građanska i krajnje liberalna figura među crnogorskim glavarima, odbrusio: „SRBINKA će biti faktor!” Vrhovni Glavar Milek, odmahnuvši na to rukom, reče: „Činiš što znaš, ma ne znaš što činiš! Nijedna moja Nahija, u novije vrijeme poznata kao Nacija, neće pristati na to!” I zaista, bi tako: Milekove Nahije-Nacije, uhvati na to nepodijeljeno oduševljenje-ogorčenje: „Nećemo! Nećemo! Ne da-mo!” – zaorilo se horski diljem Nahijah, Pravovjernijeh Patriotskijeh Portalah i Brdah.

Triler slika 2: Nema triler slike 2. Očekivalo se kod o jadu zabavljenog gledališta da Trijumvirat Glavarah Medek-Mandara-Milanče napravi veću tarapanu oko toga da li SRBINKA ulazi u šou sa novih pozicija ili ne. Avaj! Oni mudro, gotovo hrišćanski, odšutaše – ne računamo li tu manju baražnu verbalnu, pa povremeno i rafalno-verbalnu vatru u rejonu Zete i Golubovacah… Konačno, mlađahni Glavar Bečki, poput mudre Bečke sa lijepog plavog Dunava, ne reče gotovo ništa. Zatreptao je okicama, promrsio o neophodnosti što skorijeg formiranja Senata Staracah (Sudijah) i to bješe sve. Na toj strani Gumna bio je gotovo potpuni muk. SRBINKA vs. GANG, 1:0. Zbog mangupa u GANG-ovim redovima i onijeh ostalijeh te se prave nevješti. Uz poneko ALIIII i UAAAAA, ali tako.

Slijedi prestrojavanje, Nahije-Nacije imaju priliku da reču što misle, ergo biće izborah ove jeseni na kojijem će svi, naravno vraćeni na fektori setings, zagrajati sa govornicah. Do tada će se grajati po kuloarima i gumnima.

Mnim da je vrijeme pošljednje da se ova, štono reču, usložnjena sveukupna crnogorska politička scena svede na samo dva poštena bloka: Socijalistički Sinod Zelenaša i Zelembaći svih Nahija, ujedinite se! Prve bi činjeli provjereni kadrovi, više punobradi nego golobradi, dokazani u ovom poslu. A druge ova mala vučad, te su tek pomiljela a već umiju zube pod grlom oštriti. Pa ko što ponese!

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *