Biće održan od 2. do 7.septembra

Večeras počinje 16. hercegnovski strip festival

Umjetnost

Izvor: stripfestival.me


Hercegnovski strip festival, omiljena manifestacija ljubitelja devete umjetnosti ali i autora stripa, počeće večeras po 16. put, svečanim otvaranjem, izložbama i rock koncertom Prljavog inspektora Blaže i kljunova.

Na Belavisti će se u 20 sati festival će otvoriti ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsela i ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

Karavan veselih oblačića potom će krenuti ka hercegnovskim centrima vizuelne umjetnosti – galeriji Josip Bepo Benković u kojoj će biti postavljena izložba specijalnih gostiju festivala kao i hercegnovskih autora Nikole Ćurčina i Đorđa Kamenarovića, i galeriji Sue Ryder sa izložbom “Autori iz Srbije i francuski izdavači”.

Specijalni gosti čije će radove publika imati priliku da vidi – a u narednim danima i dobije na poklon – su Fran Strukan (Hrvatska) i Paolo Bacilieri (Italija), Dana Dimat (Francuska), Oscar Scalco, Anna Lazzarini, Angelo Stano, Carlo Ambrosini (Italija), Mike Collins, PJ Holden (Velika Britanija), Sarah Burrini (Njemačka), Željko Pahek (Srbija), Fernando Blanco (Španija) i Leandro Fernandez (Argentina).

U 22 sata, na Kanli kuli će nastupiti Prljavi inspektor Blaža i kljunovi, za koje svi strip-fanovi znaju da su jako povezani sa devetom umjetnošću, a uvod u koncert napraviće herecgnovski duo Monada. Ulaz je besplatan.


Hercegnovski strip festival biće održan od 2. do 7.septembra, a okupiće 12 specijalnih gostiju, različite stvaraoce i muzičke zvijezde. Svakog dana biće održane radionice za djecu, a svečano otvaranje je u petak na Belavisti u 20 sati. Organizator Jovan Subotić kazao je da će festival biti spoj vizuelne umjetnosti i sjajnog muzičkog programa. Potrudili su se da program bude kompletniji i dobro organizovan, kako bi plasirali lijepu sliku sa još novih lokacija.

„Na programu je rađeno dugo vremena i potrudili smo se da bude kvalitetan. Uz 12 specijalnih gostiju ugostićemo preko 50 različitih stvaralaca, veliki broj crtača, ali i iz oblasti izdavaštva, teorije stripa, scenariste, publiciste. Gost će nam biti i scenarista Endrju Skot koji se bavi NFT stripovima, vrlo aktuelnom temom”, kazao je Subotić.

Jedan od organizatora, Nebojša Mandić, istakao je da je njihova misija da organizacijom programa na različitim lokacijama pruže gostima mogućnost da što bolje upoznaju Herceg Novi i Boku.

„Ove godine oživljavamo rivijeru i u ponedjeljak 5. septembra bićemo u Portonovom gdje će biti organizovano crtanje za fanove i na majicama i berza stripa. Zatim idemo u Tivat, na Lušticu, u amfiteatar Dvorane Park i klub “Peoples”. Imamo i jak muzički program i nastojali smo da imamo velike, afirmisane zvijezde. Imaćemo i predavanje o crnogorskom stripu koji će održati dr teorije stripa Luka Rakojević, zatim Andrija i Aleksandar Vujošević, Đorđe Кamenarović i Miodrag Spasojević.

Jovan Matić, frontmen grupe Gift, koja svira obrade svjetski poznatog benda “Depeche Mode”, kazao je da se na koncertima doživljava energija kvalitetne muzike.

„Bend koji povezuje sva vremena i još uvijek opstaje u periodu kiča i neka je protivteža. Ja tako smatram i ovaj festival, kao protivtežu svemu”, kazao je Matić.

Iz posvećenog rada organizatora dodatno snažimo podršku Opštine HN, ali i svih ustanova čiji je ona osnivač, kazala je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

„Vjerujem da će ovogodišnji HSF biti izuzetno posjećen. Želim da mladi što više posjećuju programe i radionice koje su planirane. Nadam se i da će resorno Ministarstvo značajnija sredstva izdvojiti za podršku festivalu, a Opština će biti vaš pouzdan partner i naredne godine”, poručila je Zambelić Pištalo.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *