Izvor: © Aleksandar Ljumović

Analiza lokalnih izbora ‘22

KolUMnična Borba
Piše: Dragan Šepelj

Lokalni izbori su prošli, to je po meni najbitnije, bez nedozvoljenih tenzija i sa malom količinom mržnje. Ili je dobro skrivena, u svakom slučaju bolje nego da se građani međusobno tuku zarad partijaca i njihovih interesa.

Evropa Sad! je naoko najveće prijatno novo iznenađenje izbora. Odličan rezultat gotovo svugdje gdje su se pojavili je jasan znak da su njihovi glasači izabrali baš njih da ne bi apstinirali od izbora. Za malo vremena i sa ne previše novca napravili su dar mar u konkurenciji. Podgorički rezultat za respekt i upozorenje, istovremeno. Jesu li ozbiljni da pravilno protumače vidjećemo u narednom periodu jer će oni biti tu godinama.

Prijatno bitno pojavljivanje na ovim izborima je i ono od DF. Priznajem da su me iznenadili baš pozitivno. Ovo su bili lokalni izbori i vođstvo DF je uradilo jedinu ispravnu stvar po njih, dozvolilo je lokalnim predstavnicima da nose kampanju umjesto njih. Znači da uče na greškama. Rezultat u Budvi Mila Božovića i DF je primjer kako se vodi smislena kampanja: poenta na zamišljenim projektima, bez ikakvog napada na konkurente, vratio je poslanički mandat i zaigrao ALL IN. Rezultat nije izostao. Blitzing…tako se to zove u američkom fudbalu kada pometete protivnike.

Za razliku od DF lidera, DCG lideri su se gdje god su mogli petljali u lokalnim kampanjama svojih podružnica; sa diletantskim poznavanjem političkog pi-ara uspjeli su samo da ionako slabije šanse svojih predstavnika totalno useru. Šaranović i Krapović bi i pored svega ličnog lošeg urađenog u podgoričkim i budvanskim kampanjama imali mnogo bolje krajnje brojke da im dvojac Bogdanović i Bečić nije poslao one bijele dukseve i konfete kao glavne adute u srazu sa konkurencijom. Umjesto da su im obezbijedili da iskoriste najbolje ljudski potencijal sa lokala, a ima i u PG i u BD sposobnih Demokrata. I plus Lekića i Danilovića, zamjenu za prof. Pavićevića i slične vedete koje su povremeno uzimali sa prašnjavih polica memljivih podruma. Mrtva puvala najobičnija, to su uspjeli da obezbijede nakon svih godina bavljenjem politikom.

Pošto oni na partiju gledaju kao na d.o.o. (s punoćom značenja tog akronima) preduzeće, ograničenu odgovornost su iskazali radošću “pobjede”, kasno sinoć su uzeli vakcinu prije izlaska na press, vakcinu za kez i smijuljenje, i kretensko aplaudiranje. Ono je već bilo tuga za gledati. Umjesto da su ostatku saradnika i članstvu ponudili neopozive ostavke (makar na određene dužnosti u partiji) oni ih javno prikazuju kao botove (botine) bez ikakvog skrupula guraju da se blamiraju u javnosti.

URA? Rezultat vrijedan bičevanja i samokažnjavanja u manastirskoi keliji. Kako čovjek usere poziciju svojoj partiji za nepunu godinu dana. Da je samo gledao u horizont i ispunjavao tikete sportske kladionice, Dritan bi omogućio Luki Rakčeviću rezultat makar u jakim dvocifrenim apoenima. Usrali su se momku u vrijedan posao koji je obavljao godinama, čestito i pametno se postavljajući u javnosti. I on je sinoć proglasio “pobjedu”, kakav blam od blamaže.

DPS? Pa, dobro…klize naniže i vaskolikom narodu, polako ali sigurno. Učtiva kampanja Vukovića je bila viđena propast jer se ne mogu skriti oni koji su teret partiji godinama. Sateliti oko njih: SDP, SD LP…tuge tužne, patrijotska gamad koja jede crnogorsku supstancu državnosti makar koliko i provučićevski petokolonaši. Ovima drugima je bar olakšanje te ne kriju da im je razgrađivanje crnogorske državnosti zadatak, DPS i sateliti su još sramniji jer oni kao čuvaju državnost. Treba ih udarat onom Ranjinom i Raškovom kretenskom morinjskom “spomen pločom” po tintari za kaznu da zapamte bolje i da ne ponove nikad. I da boli…

I na kraju čestitam svim građanskim nepartijskim listama koji su otkidali pokoji mandat d.o.o. udrugama sa bombastičnim nazivima. Da vas bude sve više, biće malo bolje u ovom segmentu. Lošem.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *