Izvor: Saatchi art

Koreodrama “Povodac”

Crtice za rijetke
Piše: Miško Đukić

Sinoć mi se u snu javio Ustavni sud!

Rekao mi je – Jesil’ vidio, za okruglim stolom, ko sjedi sa Abazovićem?

– Ako misliš na… – krenuh da odgovorim ja, a on nastavi:

– Za 45 dana javiću se.

Ali rekoh mu:
– Dva puta poslanici većinom glasova podržaće odluke, a oni podržavaju odluke sa okruglog stola – sloboda do bola ili ništa od slobode.
Da li će Ustavni sud imati dovoljnu većinu za rad, makar u snu ili mori?
Da li će Upravni sud da ga obori?
Kako možeš – rekoh sudu – išta da tvoriš, ako davno kupljene i mrtve – Dvoriš?

– Ja nijesam nefunkcionalan, nego su me oni takvog napravili – reče mi Sud!

– S obzirom na to da nijesu predložili mandatara, jer nema tih para koji ga mogu oprati, jel moguće da se raspusti skupština na 90 dana a tebe nema – rekoh mu – da reaguješ za 45 dana, i eto “novih” izbora na proljeće naredne godine, a ko preživi glasaće i “odlučivaće”.

Sud mi reče:
– Jasno je da skupština raspuštena biti neće, jer što će ti raspuštenija nego što je?
Ja, kao što vidiš, nijesam kompletan, tako da nijesam ni sud nego UD, ali predlažem razumno rješenje?

– Koje? – upitah ga – da prenesem robovima sa velikim platama koji se poslanicima zovu, prije nego Branko Radulović smijeni Mila Đukanovića i posini Blaža po dubini?

– Predlažem da “sloboda ili ništa” postane “sve ili ništa”? Građani će, bez mene, dobiti NIŠTA, a slobodu će dobiti Partibrejkersi.

Ja se malo iznervirah i rekoh:
– Formiraće te nakon ovih izbora u kojima će Ivan (Jovan) biti žrtvovan od Milovih SA odreda.
Sjećaš, se ti glupi “sudu” koji se pretvaraš u posudu, šetnje Ratkove sa Abazovićem Stradunom, nekdašnjih saopštenja Čarlsa Kroforda, detekcije pisama Vuka Jeremića i dolaska Volfa Minića i srceparajućih najava 27 marta?
Glupsone od suda koji nemaš uda, taj koga braniš, tebe braniti neće. Braniće sebe a Crnu Goru – ko jebe, nije ni važno jer je on jebao snažno, trideset godina!
Tmina?
Ustav Crne Gore propisuje samo davanje mandata za sastav vlade nakon konstituisanja Skupštine, jebem te nedorečenoga, dok niti jednom riječju ne propisuješ pravila o postupanju, naročito u ovom slučaju, kada se mandat dodjeljuje drugi ili treći put u istom sazivu. Nemoj mi molim te govoriti o volji većine kada znam ko te je i kada pisao, i ko je uzeo slobodu pa te brisao!

Ustav Crne Gore reče meni:
– Taoci smo jednog stola 30 godina, istog onog okruglog stola na kome do bola, sjedi i pije Abazović, a američkim prijateljima je to jasno pa neka oni i odluče.

– Znači, ti sam priznaješ, da si izlišan, a SAD brani svoga igrača, dok Čerčilova lula piše nova pravila.
A ti sada laj, samo laj, a 27. mart je podržao i episkop Nikolaj.

– Ne razumijem te tvoje ezoterične priče – Ustav mi reče – a da sam izlišan zna i URA, jer mene nije bilo kada je njoj trebalo, a sada me kao ima, iako sam manjinski!

– Boli URU ud koji nema, a ne sud, koga nema, i znaju dobro koliko nam je sati, ali u sljedecem mandatu URA će da shvati da će opet imati 4 posto, jer jedino je Abazović bio i ost'o.
Testosteron tradicija.
I novi i mladi će ga pozvati, jer onaj ko ga je pozvao je ezoterička geneza, o kojoj ti glupsone od Ustava, pojma nemaš.
Partitokrati su tebe srušili a sada bi Čerčilov tompus pušili.
I tako biće.

Ja mislim – rekoh Ustavu tužno, da bi bilo ružno da ga opet ispuše građani, i da tražeći slobodu opet dobiju ništa sa okruglog stola, poznatog oca svakog bola.
Ovi mladi i obrazovani što će doći, shvatiti neće moći, ali su mi draži od raznih Broza i Draži, jer imaju, mladošću svojom, životne draži koju oni koji su tebe pisali, Crnoj Gori su izbrisali.
Pa nek probaju.
Samo da ne pozajmljuju novac iz budžeta Londona od barskih cigara, jer tako ćemo imati smjenu klana istog plana!

Probudih se kao Milo, u vašem znoju, misleći da je 27. mart, ali datum očigledno nije bitan, već povod za povodac!

Originalno objavljeno na Facebook-u,
25. septembra 2022

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *