Spasojević: Poslanicima privilegije i za nerad, radnicima ni za rad

Report

Nepravedno je da je funkcionerima zakonom obezbijeđeno da nakon prestanka funkcije bezbrižno uživaju u jednoj godini primanja ekstremno visoke zrade bez ikakvog rada, a da radnici to pravo nemaju, ukazao je Predrag Spasojević, predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa i predsjednik Autonomnog građanskog pokreta. On je kazao da je Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore baš prilikom javne rasprave o Zakonu o državnim službenicima i namještenicima predložio da se taj član izbriše, jer je nemoralan i diskriminatoran, ali je radna grupa sastavljena od funkcionera glatko odbila taj predlog.

– U slučajevima kada radni odnos prestaje bez krivice zaposlenog, sindikati su se izborili da se zaposlenom kome je prestao radni odnos isplati otpremnina koja mu služi za preživljavanje i opstanak porodice do novog zaposlenja. To nikako nije slučaj kad radni odnos prestaje usled otkaza zbog grubog neizvršavanja radnih zdataka i teških disciplinskih prekršaja. Za razliku od radnika, funkcionerima je obezbijeđeno zakonom da nakon prestanka funkcije bezbrižno uživaju u jednoj godini primanje ekstremno visoke zrade bez rada, a u nekim uslovima to može trajati čak i do dvije godine. Čime su to zaslužili? Pa upravo funkcioneri koji su grubo zanemarili svoje radne zadatke i iznevjerili povjerenje onih koji su ih na te funkcije i izabrali sada dobijaju nezasluženu otpremninu – kazao je Spasojević.

On je istakao da je sporni član izvor raznih zloupotreba.

– Tako, na primjer, funkcioner (a ima ih i previše, čak su i pomoćnici direktora uprava funkcioneri) nakon isteka funkcije prima godinu dana tu naknadu i nakon toga biva postavljen na drugu funkciju (konkretno, to je uradio bivši pomoćnik direktora u UIKS-u Slađan Raičković), što mu omogućava da nakon isteka te funkcije opet može primati naknadu godinu dana. Ako neko dobrovoljno želi da se bavi javnim funkcijama, za to treba da mu bude motiv opšte dobro i neće imati problema sa reizborom, a ako ne zadovolji kriterijume, neka snosi posledice svog nerada i nesposobnosti – rekao je Spasojević.

Otuđenost od građana
Kako naglašava Spasojević, ono što nije dostupno radnicima, dotupno je funkcionerima.

– Zamislite nekog radnika koji je potkradao svog poslodavca i ovaj ga zbog toga otpusti, a on mu traži otpremninu u vidu 12 ličnih dohodaka Razlog možemo tražiti u otuđenosti od građana upravo onih koji su te propise donosili – zaključio je Spasojević.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *