“Familije” Andrić, Ivanović i Popović putem Tvitera napadaju Krivokapića

Report

Istraživanje: DFC (Digitalni forenzički centar)


Mandatar sa sastav Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić na meti je botova na Tviteru, koji su udruženim naporima kritikovali njegove stavove o formiranju ekspertske vlade.

Mreža od preko 80 bot naloga iz tri “familije” Andrić, Ivanović i Popović putem Tvitera napadaju Krivokapića zbog odluke da ostaje pri stavu da svi kandidati za ministre u novoj vladi moraju proći provjeru kompetencije za funkciju na koju su predloženi.

Analizirajući mrežu utvrdili smo da je svaki član porodice Popović kreiran istog dana, 13. oktobra, dok su svi “Andrići” kreirani par dana kasnije, 17. i 18. oktobra. Nalozi sa prezimenom Ivanović kreirani su 25. oktobra.

Nalozi nijesi bili aktivni, sve do jučerašnjeg tvita mandatara Krivokapića u kojem ističe da ostaje pri stavu da svi kandidati za ministre u novoj Vladi moraju proći provjeru kompetencija na koju su predloženi, te da to ne isključuje učešće političara ukoliko svojom biografijom zadovoljavaju kriterijume za predloženu funkciju.

Nakon toga bot nalog @AndricDanijela4 ritvituje objavu Krivopića kritikujući njegove stavove, poslije čega je uslijedilo aktiviranje bot mreže.

Gotovo svi pripadnici mreže bot naloga ritvitovali su tvit naloga @AndricDanijela4, bez ijednog fejva. To pokazuje da je cilj u stvari povećavanje dometa postojećeg sadržaja, a ne kreiranje novog i originalnog – što je jedna od ključnih odlika bot mreža.

Svi nalozi sa prezimenom Popović imaju isključivo jedan tvit, dok Andrići imaju dva ili više, ali sa istim narativom.  U svim tvitovima spomenut je i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji je jedan od najvećih kritičara mandatara. Dodatno, nekoliko naloga iz “familije” Andrić branilo je stavove Medojevića, govoreći da je predsjednik PzP-a jedini koji godinama nešto konkretno radi.

Sve fotografije profila su kreirane putem vještačke inteligencije i nekih od sajtova poput thispersondoesnotexist. Algoritam te platforme obučen je na ogromnom skupu podataka sa stvarnih slika, a zatim koristi tip neuronske mreže poznat kao generativna adversarijalna mreža (ili GAN) da bi stvorio nove primjere. Svaki put kada osvježite stranicu, mreža će od početka stvoriti novu sliku lica.

Tome u prilog govori i određen broj fotografija sa ljudima iz Azije.

Dodatno, pozicija očiju na svim profilnim fotografijama je identična i  formira pravu liniju, što je još jedan od pokazatelja da su fotografije kreirane pomoću vještačke inteligencije.

Bot mreže se najčešće formiraju prilikom bitnih društveno-političkih događaja u određenoj državi, sa glavnim ciljem da se javno mnjenje usmjeri u željenom pravcu. Podsjetimo, DFC je nedavno razotkrio i mrežu botova povezanih sa vladajućom partijom u Srbiji koji su promovisali kinesku pomoć toj zemlji tokom epidemije korona virusa, kao i novu mrežu profila iz Srbije čija je glavna meta bila Crna Gora.

Izvor: dfcme.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *