Mutna Tara, ekocid, genocid

Report

Rijeka Tara od jutros je neobično zamućena nizvodno od ušća Bjelojevićke rijeke i uzvodno od Mojkovca. Očevici, mještani, ali i turisti koji su ove godine prava rijetkost, obavijestili su medije šaljući mnoge foto i video materijale. Dok ova nemila vijset pokazuje stanje sa našim prirodnim resursima, takođe svjedoči i kako Crna Gora  ,,sjajno“ koordiniše pregovore sa EU i ispunjava standarde iz otvorenog poglavlja 27.

Još jedan kolaps turizma

Društveni aktivista Aleksandar Dragićević je na svom Facebook profilu objavio video snimke  zamućene ‘Suze Evrope’. Uz snimke, Dragićević je i prokomentarisao ovu nemilu situaciju, osvrnuvši se na zatečenost turista koji su posjetili ovu devastiranu ljepoticu.

Foto: KOR

,,Malobrojni gosti, koji su se jutros našli na Splavištu, odbili su da uđu u ovakvu vodu i idu na rafting Tarom“, napisao je Dragićević i dodao kako “naravno, niko neće odgovarati, kao što ne odgovara ni za jedan ekocid i uništavanje.”

Takođe, Dragićević se osvrnuo i na odnos vlasti i nadležnih adresa prema ovom ekocidu.

,,Kome nije jasno kako čuvaju građane neka pogleda kakav im je odnos prema prirodi i prirodnim bogatstvima i sve će mu biti jasno. Ja ne znam više šta reći ili učiniti. Bukvalno je priroda prepuštena sama sebi, a ne postoji ništa što bismo mogli da uradimo.“

Bizarnu vezu investitora i prijatelja vlasti koji se bahato ponašaju prema svakom resursu naše zemlje, Dragićević je objasnio i nedostatkom institucija.

Foto: KOR

,,Nemamo instuticje a “investitori” i prijatelji vlasti uništvaju sa apetitom dok sve ne pojedu kao skakavci.“

Na kraju, kako zaključuje Dragićević,  ostaje svima nama da se zapitamo Šta još da uradimo da bismo ovo zaustavili?

KOR pisao UNESCO-u

Koalicija za održivi razvoj (KOR) prijavila je UNESCO-u najnoviji ekocid na rijeci Tari, koja je pod njihovom zaštitom.

“Sramni odnos Vlade prema jednom od najvrijednijih simbola ekološke drzave, rijeci Tari koja je pod zaštitiom UNESCO-a, dolazi do punog izražaja upravo pred predstojeće parlamentarne izbore. U cilju pokazivanja moći interesnih grupa koje su privatizovale Crnu Goru, dozvoljava se potpuna devastacija i uništavanje životne sredine i cijele rijeke, a sve zbog šačice bahatih funkcionera koji su odlučili da ponize sve što znači partiotizam”, saopštili su iz KOR-a.

CG uništava UNESCOom zaštićene vrijednosti

Iz Koalicije za održivi razvoj podsjećaju da su prethodnih mjeseci ili godina brojne NVO i fizička lica podnijeli  brojne prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama ali devastacija Tare se ne zaustavlja, ona se pojačava.

,,Pored radova na autoputu, izgradnja minihidrocentrala na pritokama Tare i pristupnih puteva dovodi do ispiranja hiljada tona sedimenta, šljunka, zemlje i otpada u samo korito Tare i dolazi do neviđenog ekocida – pomora ribe i živog svijeta.“

Kako obavještavaju javnosti iz KOR-a, ova koalicija je jutros proslijedila UNESCO-u foto i video zapise uništavanja rijeke kao dokaz da pored pokušaja devastacije NP Durmitor i devastacije Bokotoroskog zaliva, institucije i Vlada Crne Gore, ne haju za prestiž i zaštitu UNESCO statusa.

Foto: KOR

Naravno, razlog tome je ,,kako bi se investitori bliski vlasti što bolje naplatili.

,,U toku dana foto i video elaborat devastacije Tare biće proslijeđeni i delegaciji EU u Crnoj Gori.

,,Vlada Crne Gore sistematski i nepovratno uništava prirodna bogatstva protivno EU standardima i preporukama, protivno UNESCO standardima i statusu i protivno zdravom razumu”, saopštili su iz KOR-a.

Naglašavaju da će priroda i građani Crne Gore biti ti koji će platiti cijenu bahaćenja pojedinaca bliskih režimu, najviše zbog toga što će priroda nepovratno biti uništena:

“I što nikada nećemo zatvoriti najkomplikovanije poglavlje u pristupanju EU a to je poglavlje 27 – zaštita životne sredine”.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *