MANS: Preispitati ugovore o sklapanju nafte koje je sklapao bivši režim

Dopis

Iznenađeni smo tvrdnjama ministra kapitalnih investicija, Mladena Bojanića, da je režim Mila Đukanovića sklopio pošten i zakonit ugovor o istraživanju nafte, te zaštitio javni interes, iako su svi drugi veliki poslovi sklapani uz korupciju.

Revizija tog ugovora nije urađena, a javnost je nedavno saznala da su posao dobile firme registrovane samo za potrebe tog projekta, po receptu koji je korišten za privatizaciju Kombinata aluminijuma, ali i brojnih drugih kompanije koje je takvo “domaćinsko” postupanje otjeralo u stečaj ili bankrot.

Pitamo se da li je ministar Bojanić zaista tako naivan da vjeruje da se DPS nije ugradio jedino u posao sa naftom ili ima neke druge razloge i motive da se tako snažno bori za nastavak sprovođenja tog sumnjivog ugovora bez ikakve prethodne provjere.

Smatramo da je jedno pitanje da li Crna Gora treba da izloži riziku turistički sektor u pokušaju da nađe naftu, a sasvim drugo da li to nova Vlada treba da radi na način i pod uslovima koje je postavio DPS.

Vrlo smo zabrinuti činjenicom da Ministarstvo kapitalnih investicija koristi gotovo identične argumente u odbrani tog krajnje netransparentnog posla kao i prethodna vlast za koju tvrdi da je iza sebe ostavila “sprženu zemlju”.

Kontinuitet u odnosu na prethodne ministre, a posebno Branimira Gvozdenovića, ministar Bojanić je pokazao i u odnosu prema nevladinom sektoru, ali i svim građanima primorja kojima i najmanji akcident sa naftom moze ugroziti egzistenciju. I novi ministar je tvrdio da je ugovor sklopljen sa italijansko-ruskim konzorcijumom, kao i njegovi prethodnici, da bi se ispostavilo da su u pitanju off shore kompanije registrovane u Holandiji koje nisu ni učestvovale na tenderu.

Istovremeno ministar Bojanić i njegovi kadrovi, koji su do prije neki mjesec bili na platnom spisku naftnih kompanija, tvrde da će te firme same sebe kontrolisati, jer Crna Gora ima samo jednog inspektora koji je za to zadužen. Međutim, ministar ne pominje da su čelnici jedne od tih kompanija optuženi u Italiji za korupciju, pokušaj nezakonitog uticaja na pravosuđe, prisluškivanje novinara i enormnu devastaciju životne sredine, dok se druga firma nalazi na crnoj listi Sjedinjenih američkih država.

Izuzetno smo razočarani paušalnim konstatacijama iz tog ministarstva o navodnim troškovima u slučaju raskida tog ugovora, koji nisu zasnovani na bilo kakvim ozbiljnim analizama i procjenama, vec su naduvavani preko noći od 30, 40 pa do 100 miliona eura. Takve tvrdnje smo slusali i od prethodne vlasti, dok su građani kontinuirano plaćali cijenu njihove korupcije.

Ovakvo postupanje ministra Bojanića je krajnje simptomatično, kada imamo u vidu da je on konstatovao i da neće preispitivati korupciju u izgradnji autoputa čiji kilometar je najskuplji na svijetu, iako su iz tog posla tajkuni prošle vlasti izvukli preko pola milijarde eura.

On je, po ugledu na prethodnike, od dolaska na tu funkciju, zaključio da je taj posao transparentan, dok je iz opozicionih klupa tvrdio da je u pitanju omča o vratu građana zarad bogaćenja pojedinaca bliskih bivšoj vlasti. Jednako tako nas sada ubjeđuje da je i DPSov ugovor o nafti posao koji ce pozlatiti Crnu Goru.

Pozivamo Vladu i premijera Krivokapića da po hitnom postupku obustavi sprovođenje ugovora sa off shore firmama koji je sklopio bivši režim, te da u saradnji sa Evropskom unijom angažuje nezavisne eksperte za analizu i procjenu tog posla.

U suprotnom, promjena vlasti moze značiti samo promjenu džepova u koje se sliva korist od korupcije, a ne iskreni raskid sa praksama prethodnog režima koji je obećao Krivokapić i sve partije koje ga podržavaju.

MANS

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *