Nedopustiva i opasna retorika u Pljevljima

Dopis

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore
OMBUDSMAN

Šovinističke i diskriminatorne poruke usmjerene protiv pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori predstavljaju nedopustivu i opasnu retoriku koja podstiče dalje podjele u društvu, čemu se institucija Zaštitika snažno protivi i poziva na procesuiranje pojedinaca koji su izazvali incident.

U nizu događaja koji nastavljaju da podgrijavaju tenzije u društvu, među kojima su i napad na učenike Bogoslovije i sveštenstvo, skrnavljenje državnih simbola, uvrede i maltretiranje na društvenim mrežama i fizički obračuni – poslednji slučaj iz Pljevalja ozbiljno opominje i poziva na reakciju protiv ugrožavanja međuvjerskog i nacionalnog mira, koji čine srž i osnov stabilnosti zemlje, koje kao takve svi moramo poštovati i braniti.

Neupitno je pravo ljudi da protestuju, da se spontano okupljaju, kao i političara da izraze reakciju na određene događaje, ali ne uvredama i ucjenama, posebno ne na način koji odudara od standarda slobode govora i okupljanja. Scene nasilja i vrijeđanja po etničkom i vjerskom osnovu ne mogu biti način ishodovanja političkih i drugih odluka, jer to protivriječi očuvanju ljudskog dostojanstva i poštovanju različitosti.

Već duže ukazujemo na štetnost i opasnost kreiranja i tolerisanja atmosfere netrpeljivosti i podjela, koliko god politička i druga važna društvena događanja im bili plodno tlo i potpora, pa i ovom prilikom molimo građane da ne potpadnu pod ovakve uticaje, posebno u sredinama sa mješovitim stanovništvom. Crna Gora mora imati demokratski kapacitet da izađe iz kruga netolerancije i nasilja, posebno imajući u vidu ne tako daleku burnu istorijsku prošlost i kontekst. Zbog toga, počevši od sebe, svaki građanin/ka mora znati pogubnost tolerisanja ovakvih incidenata, a dužnost je ove institucije da crnogorsku javnost upozori o tome.


Snimak protesta

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *