Par crtica o nama, društvu, državi

Riječ(i)Građana

Piše: Marko Begović

Par crtica – nažalost, ne tiču su nacionalnog predznaka i povezanog šovinizma, ili bilo koje boje dresa. Dakle, tiču se nas, našeg društva i države.

U startu moramo notirati da se nakon godinu dana od avgustovskih izbora, građani slobodnije određuju prema društveno-političkoj zbilji. Na tapetu su praktično svi – od starješinskih imenovanja do nižih činovničkih namještanja unutar sistema javne uprave ali i izbora u vaspitno-obrazovnim institucijama. Nerijetki istupi građana, predstavnika civilnog sektora, opozicije i dijela skupštinske većine, samo je potvrda da je Crna Gora zakoračila u proces demokratizacije društva. Takođe, pritisak javnosti daje rezultata, pa se znalo i odustati od prvobitno planiranih namještenja i imenovanja.

Ako pođemo od premise da su građani očekivali pravdu, rekao bih da je sadašnja vlast u fokus trebalo usmjeriti na donošenje relevantnih propisa kojim bi se moglo utvrditi porijeklo imovine, ali i na dinamizaciju procesa profesionalizacije i operacionalizacije Agencije za sprečavanje korupcije i odgovarajućih organa državne uprave. Uz prethodno, racionalizacija i prelazak na servisno orijentisan i inkluzivan sistem javne uprave ostaje ozbiljan izazov. U egzistencijalnoj ravni, neophodno je uraditi mnogo više po pitanju unapređenja prava radnika, diverzifikacije i digitalizacije ekonomije, kao i uspostavljanje održivog sistema upravljanja životnom sredinom. Omladinska populacija je najviše pogođena trenutnom političkom krizom, pa ne smije čuditi što preko 70% našeg ljudskog potencijala želi napustiti Crnu Goru.

Ključni nedostatak političkih aktera predstavlja nizak nivo državničkog ponašanja. Naime, s jedne, mora se odustati od politike poraza i getoizacije sunarodnika, dok je s druge strane, potreban potpuno drugačiji pristup politici proširenja i prihvatanja međunarodno obavezujućih normi i standarda. Vrijeme pred nama zahtijeva ozbiljan, državnički odnos za naprijed iznijete izazove i procese koji slijede.

Izvor: Facebook

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *