Antigona u Nikšićkom pozorištu

Umjetnost

Večeras će u Nikšićkom pozorištu, u okviru 17. Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2021, biti izvedena predstava „Antigona”, u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović”.

U predstavi igraju: Gorica Regodić, Milica Majstorović, Igor Damnjanović, Jelena Orlović, Miloš Đuričić, Branko Babović, Nebojša Đođević, Strahinja Bičanin, Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković.

Scenograf je Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović, masker Dragan Smiljanić, dok je scenski pokret i koreografiju radila Isidora Stanišić.

Reditelj predstave, Nenad Todorović, opisao je kako je tekao proces adaptacije Sofoklove drame:

Poslije radioničarskog istraživanja nekoliko komada koji se bave Antigonom kroz istoriju (od Sofokla, preko Brehta, Žana Anuja, Janoša Glovackog) – uspjeli smo da napravimo jednu liniju koja dramaturški označava ideologiju komada. A to je, da ovdje pokazujemo sukob do besmisla, budući da borba za tijelo poginulog ratnika dovodi do rata i pada sopstvene države. Na jednoj strani tiranin, na drugoj motivi žene koji su u našem komadu više ideološke nego religijske prirode.”

Nenad Todorović je pozorišni reditelj i direktor Narodnog pozorišta u Prištini sa sjedištem u Gračanici. Regionalnoj publici najpoznatiji je po predstavi Lift – Slobodan Show” iz 2018, koja je proizvela velike društvene tenzije na Kosovu i u Srbiji, a koju je sam reditelj okarakterisao političkom sprdnjom koja pokazuje koliko su se Miloševići sprdali s ovim narodom”.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *