Sjećaš li se Doli Bel u Nikšićkom pozorištu

Umjetnost

Večeras će u Nikšićkom pozorištu, u okviru 17. Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2021, biti izvedena predstava „Sjećaš li se Doli Bel”, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. 

U predstavi igraju: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović i Saša Krmpotić.

Dramaturg je Vedran Fajković, kostimografkinja i scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, a kompozitorka Irena Popović.

„Sjećaš li se Doli Bel?” je naslov kratkog romana Abdulaha Sirana, po čijem je scenariju Emir Kusturica kasnije snimio svoj prvi dugometražni film. Film je nagrađen Srebrnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji 1981. godine.

Mladenović i Fajković su tekst prilagodili iskustvu raspada Jugoslavije. U razgovoru za televiziju N1 reditelj je izjavio:

„Iz ove posttraume nemoguće je praviti jednu ozarenu priču. Prosto smo probali da učitamo ili da nađemo uzroke pada onoga što će se desiti kasnije. U filmu ili romanu, Mahmut Zolj umire od bolesti, a kod nas od ideologije – dobio je stan, pa mu je oduzet stan… Ta smrt ideologije jednog vjerujućeg čoveka, njegovo voljno umiranje, jer je poražen pred sobom, je smrt komunizma. U filmu ti dječaci siluju Doli Bel na Šinterov nagovor, pa to, kako god strašan događaj bio, nekako prođe u cijeloj toj romantičnoj priči. Ali nakon desetine hiljada silovanja žena u ratu u BiH, gotovo je degutantno dati mu ma kakvu romantičnu auru, to prosto mora da bude strašna i potresna scena.”

Crnogorska publika je dobro upoznata sa radom reditelja Kokana Mladenovića. Njegove predstave relativno često gostuju na pozorišnim programima i posjećuju pozorišne festivale u Crnoj Gori, a posljednja predstava koju je radio u Crnoj Gori bila je „Konji ubijaju, zar ne?” u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *