Prazan prostor: Različitost mora da se osjeti i njeguje

Umjetnost

Danas je u prostorijama EU Info centra održana javna tribina na kojoj je Dramski studio Prazan prostor predstavio rezultate projekta „Razumi.me”. U okviru projekta Prazan prostor je organizovao desetodnevnu rezidenciju za mlade u Pljevljima, u saradnji sa lokalnim Centrom za kulturu. Cilj projekta bio je da kroz dramske radionice mladima približi građanski i ljudski pristup različitostima i podstakne ih na dijalog koji za cilj ima razumijevanje, ljubav i solidarnost. Mladi su pomoću dramskih tehnika otvarali važne teme za njihovu generaciju, s posebnim osvrtom na međuvjerske i međunacionalne tenzije u društvu.

Kao završni rezultat radionica nastao je performans pod nazivom „Budućnost – to smo mi, koji je izveden u 6 crnogorskih gradova na javnim prostorima. Performans se prevashodno bavi odnosom mladih i generacije njihovih roditelja, pritiskom koji mladi osjećaju i vječno aktuelnom temom odlaska iz zemlje.

Jedan od mentora koji su vodili dramske radionice, glumac Slaviša Grubiša, primijetio je da djeluje da mlađi nisu toliko opterećeni podjelama i razlikama, već više svakodnevnim pričama o njima i medijskim prikazom situacije. Međutim, vremenom, takva atmosfera utiče i na njih i njihov odnos prema drugima. On smatra da se generalno na projekte ovog tipa prijavljuju mladi koji su otvoreniji i tolerantniji, a da je glavni izazov uvući mlade koji imaju otpor i strah prema nepoznatom.

Jedan od učesnika rezidencije, Luka Globarević, rekao je da je projekat povezao mlade ljude tako što su konstantno gurani u nešto nepoznato. Istakao je da je veliki kvalitet projekta bio taj što su osjetljive teme otvarane postupno, nakon što su učesnici stekli povjerenje u grupu i imali slobodu da pričaju otvoreno i iskreno.

Ksenija Kankaraš, učesnica rezidencije, izjavila je da je za nju najveće bogatstvo to što će sada moći da ode u većinu crnogorskih gradova i da kaže da u njima ima prijatelja. Smatra da je ovo bila jedinstvena prilika za mlade da se zbliže i upoznaju.

Jovan Sekulić, učesnik rezidencije, rekao je da je ogroman put koji su učesnici prošli od prvog susreta u autobusu koji ih je vozio ka Pljevljima do završnog performansa koji su učesnici uvježbali za samo jedan dan.

Na pitanje o razlozima postojanja netrpeljivosti, Luka Globarević je odgovorio da često različitosti posmatramo kroz prizmu neprijateljstva, te da nam nedostaje humaniji pogled na druge i njihove probleme, koji su uglavnom bliski našima.

Koordinator projekta, Ilija Gajević, izjavio je da su rezultati projekta vidljivi već prema anketama koje su sproveli među učesnicama i učesnicima, kao i njihovim ličnim priznanjima da su na rezidenciji pobijedili određene predrasude koje su gajili prema drugima. Naglasio je da kroz rad sa mladima treba insistirati na tome da mladi iz svih krajeva Crne Gore dobiju mnogo više prilika da se upoznaju međusobno, jer različitost koja postoji na ovom prostoru ne smije da se podrazumijeva i bude slovo na papiru već mora da se osjeti i njeguje.

Projekat “Razumi.me” je podržan kroz program “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – “M'BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za istraživanje i zaštitu ptica (CZIP), a finansira ga Evropska unija. Nosilac projekta je NVU Prazan prostor, a saradnik na projektu Javna ustanova Centar za kulturu Pljevlja.

Ovim projektom Dramski studio Prazan prostor nastavio je svoju misiju koja se ogleda u jačanju kulturne ponude i doedukaciji mladih ljudi u Crnoj Gori.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *