Udruženje KANA: DPS-ovo otvaranje izložbe o Kani Radević vrhunac cinizma

Dopis

Iz udruženja arhitekata posvećenom borbi protiv devastacije arhitektonskih vrijednosti na prostoru Crne Gore KANA / ko ako ne arhitekt reagovali su povodom sjutrašnjeg otvaranja izložbe o Svetlani Kani Radević u Podgorici

Reagovanje prenosimo integralno:

„Izložba o životu i radu Svetlane Kane Radević, koja je u maju otvorena na Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji, dolazi u Podgoricu: sjutra, na Dan Glavnog grada, 19. decembra u 20 časova, biće otvorena u Modernoj galeriji. Najavljeno je da će izložbu otvoriti predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. To da izložbu o Kani Radević otvaraju glavni predstavnici ekonomsko-političkog sistema koji već 30 godina uništava naslijeđene kulturne, ekološke i ekonomske vrijednosti našeg prostora smatramo vrhuncem cinizma, i ovim putem želimo da izrazimo protest zbog njihovog učešća u ovom događaju.

O samom događaju, dakle o izložbi „Svetlana Kana Radević: poslijeratna arhitektura između centra i periferije“, već smo pisali, i već kritikovali način na koji izložba izbjegava da zauzme stav o kontekstu u kom je nastala – prosto, da jasno ukaže na to da su Kanina djela danas zapuštena i ugrožena usled sistemske nebrige za kulturu, pa tako i za arhitektonsko kulturno nasljeđe i za znanje koje može proizići iz rehabilitacije i izučavanja tog nasljeđa. Ovo zabadanje glave u pijesak, međutim, sada prelazi u farsu: ne samo da izgleda da izložba u Podgorici neće problematizovati nemaran i nasilan odnos koji je crnogorsko društvo tokom poslednje tri decenije imalo prema Kaninoj zaostavštini, nego će još da bude podijum sa kojeg će glavni ideolozi takvog odnosa da pričaju o važnosti njenog stvaralaštva! Šta je sledeće – da neće na sceni da im se pridruže i vlasnici kompanija „Normal” i „Bemax”, a da izložbu presele u soliter nad hotelom „Podgorica”, pa da cirkus bude potpun? Zapravo, to bi možda bilo i iskrenije od ovoga što su zamislili i najavili.

Mi ćemo svakako iskoristiti ovu priliku da ponovimo da promocija arhitektonskog djela Svetlane Kane Radević ne može nikako biti kompatibilna sa kulturnom, ekonomskom i prostornom politikom neoliberalnog kapitalizma koja je u Crnoj Gori vođena tokom poslednje tri decenije, a čija su zaštitna lica upravo Đukanović, Vuković i politička stranka koju vode. Ta politika nam je donijela enormno povećanje ekonomskih i društvenih nejednakosti, ekološku krizu, urbanistički haos, kulturni sunovrat i – pošto govorimo o Kani, važno je napomenuti – de facto nestanak niza istaknutih djela modernističke arhitekture sa lica zemlje. Koliko god da su nedostatni pokušaji novih političkih snaga da se uhvate u koštac sa ovim i mnogim drugim problemima crnogorskog društva, činjenica je da svi mi danas živimo u sistemu koji su prema svojim potrebama i načelima kreirali Demokratska partija socijalista i oni koji je vode. Zato smatramo svojom obavezom da ukažemo na licemjerje njihovog nastupa u ulozi brižnih pokrovitelja ovog kulturnog događaja i zahtijevamo da ih javnost na toj pozornici vidi onakvima kakvi jesu: kao uzurpatore javnog interesa i predstavnike privatnog kapitala koji bi sjutra lično odobrili rušenje svih Kaninih građevina ako bi im to donijelo brzu i laku zaradu. Njihov „investitorski urbanizam” favorizuje interese privilegovane manjine dok uporno odbija da se bavi javnim dobrima, koja bjesomučno gura u sumnjiva i dugoročno štetna javno-privatna partnerstva. Pitanje prostornog razvoja svedeno je na mogućnost kratkoročne i privatizovane finansijske dobiti, a kvalitetna arhitektura na incident. Sve to su direktne posljedice političkog i ekonomskog „razvojnog” modela koji živimo već decenijama, i zbog kojeg smo kao društvo izgubili mnogo – i vremena, i znanja, i bogatstva. 

Kakve sve to veze ima sa radom Svetlane Kane Radević i sa novom izložbom o njenom životu i stvaralaštvu? Pa veza je direktna i očigledna: prosto, oni koji se predstavljaju kao njeni pokrovitelji i koji sada treba da otvore tu izložbu svojim radom i dostignućima stoje na dijametralno suprotnoj strani u odnosu na sve što je Kana u svom poslu isticala kao važno i vrijedno: etičnost, studioznost, društvenu odgovornost. U sistemu koji su oni stvorili postalo je gotovo nemoguće baviti se arhitekturom, a izvrsna arhitektonska djela koja smo naslijedili iz prethodnog sistema su ili uništena, ili su u planu da budu – bilo nebrigom, bilo bagerom. Već znamo da ih arhitektonske smotre i izložbe na svjetskim pozornicama neće spasiti, jer se sjećamo kako je bivši ministar Gvozdenović – opet, istaknuti promoter „investitorskog urbanizma” – na jednoj takvoj izložbi u Veneciji 2014. godine govorio da je Crna Gora spremna da nanovo procijeni svoje arhitektonsko nasljeđe i da obnovi zdanja iz perioda moderne, „trenutno van upotrebe i u propadanju”. Dva od četiri zdanja na koja se ova izjava odnosila srušena su u međuvremenu. Nema razloga da se nadamo da će se taj trend zaustaviti ili preokrenuti, džaba tu sve izložbe: dok god je na snazi ova politika prostornog razvoja, realno je očekivati da će i Kanine građevine opstajati samo do trenutka u kom će se nekom novom „strateškom partneru” učiniti isplativim da ih sruši.

Znajući sve to, konačno, mi pozivamo javnost da ode na ovu izložbu, da iskoristi priliku i nauči sve što se u ovom trenutku može naučiti o životu i stvaralaštvu Svetlane Kane Radević. Ali želimo da svi koji posjete izložbu to učine znajući da upravo oni koji otvaraju događaj predstavljaju i zagovaraju političko-ekonomski sistem u kojem Kanina zaostavština propada. I mada autorke izložbe naglašavaju im je cilj da istaknu Kanin rad i učine ga dostupnijim javnosti, jedno mora biti svima jasno: Kanin rad nije skrajnut i nepoznat jer javnost za njega nije zainteresovana, nego zato što se ulaganje u kulturu, razvoj znanja, učenje iz nasleđa socijalizma i briga o arhitektonskom nasljeđu modernizma ne isplati upravo privatnim ekonomskim interesima koji su u ovom sistemu neprikosnoveni. To ovu izložbu, sa ideolozima crnogorskog rušilačkog kapitalizma kao počasnim gostima, svodi na cirkus, i predstavlja uvredu za Kanin lik i djelo. Ali treba obavezno poći i snimiti te prigodne govore, valjaće nam da se na njih pozovemo kad sledeći put budemo svoje kulturno nasljeđe branili, po običaju, na uličnim protestima.”

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *