TikTok istisnuo Google kao omiljeno online odredište

Tech

Izvor: BBC


Zaboravite Google, TikTok je nova najpopularnija svjetska destinacija na internetu.

Viralna video aplikacija ostvaruje više ulaza od američkog pretraživača, navodi Cloudflare, kompanija za IT bezbjednost.

Rejtinzi pokazuju da je TikTok izbacio Google sa prvog mjesta u februaru, martu i junu ove godine, i da je na prvom mjestu od avgusta.

Prošle godine Google je bio prvi, a brojni sajtovi, uključujući TikTok, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft i Netflix, bili su u prvih 10.

Cloudfare javlja da podatke prate koristeći svoju alatku Cloudflare Radar, koja prati internetski saobraćaj.

Vjeruje se da je jedan od razloga za porast popularnosti TikTok-a pandemija Covid-a, jer su zaključavanja značila da su ljudi zaglavljeni kod kuće tražeći zabavu.

Do jula ove godine, TikTok je preuzet više od tri milijarde puta, prema podacima kompanije Sensor Tower.

Društvena mreža, koja je u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, sada ima više od milijardu aktivnih korisnika širom svijeta, a taj broj nastavlja da raste.

U Kini, prilagođavajući se pravilima cenzure u zemlji, aplikacija se zove Douiin i radi na drugoj mreži.

Douiin je prvobitno pušten u rad u septembru 2016. Ove godine, Kina je odlučila da ograniči korisnike mlađe od 14 godina na 40 minuta dnevno provedenih na platformi.

Brige za bezbjednost

TikTok je lansiran na međunarodnom nivou 2018. godine, nakon spajanja sa drugim kineskim društvenim medijem, Musical.ly, aplikacijom koja je korisnicima omogućila dijeljenje videa na kojima sinkronizuju svoje usne s pjesmama.

Ovoj platformi nisu strane kontroverze. 2019. godine dobila je privremenu zabranu rada u Indiji, bila je pod istragom američke kontra-obavještajne službe i dobila rekordnu kaznu od 4,3 miliona funti nakon što je utvrđeno da je Musical.ly svjesno odobrio sadržaje koje su objavili maloljetni korisnici.

Za ovu, jednu od rijetkih međunarodno uspješnih kineskih aplikacija, političari i regulatori izvan Kine izrazili su zabrinutost za sigurnost i privatnost.

Prošle godine TikTok je bio primoran da negira da je pod kontrolom kineske vlade.

Theo Bertram, šef TikTok-ove službe javnih politika za Evropu, Bliski istok i Afriku, rekao je da će odbiti svaki zahtjev Kine za predaju podataka.

Aplikacija sadrži raznolike kratke videozapise koji pokrivaju žanrove kao što su komedija, ples i politika.

U Velikoj Britaniji najpopularniji TikTok-er je umjetnica za šminku @abbyroberts sa 17,4 miliona pratilaca.

Ove godine @Francis.Bourgeois, sa 1,6 miliona pratilaca, napustio je posao kako bi postao stalni promatrač vozova nakon što su njegovi video klipovi sa željezničkih stanica u kojima komentariše vozove i navija za njih dok prolaze, postali viralni.

Širenje

Video zapisi o hrani i receptima postali su ključni dio uspjeha TikTok-a, a viralni isječci ostvaruju milione pregleda.

Kao rezultat toga, u SAD-u će u martu biti pokrenuta nova usluga dostave hrane pod nazivom TikTok Kitchen, koja će ljudima omogućiti naručivanje jela izvorno kreiranih u viralnim videozapisima.

Jelovnik će se bazirati na najpopularnijim prehrambenim trendovima u aplikaciji i uključivat će kurseve poput onoga za pečenu feta tjesteninu koju je Google rangirao kao najpretraživanije jelo u 2021. godini.

Suosnivač TikTok Kitchen-a je Robert Earl, vlasnik američkih prehrambenih prodavnica Planet Hollywood, Buca di Beppo i Bertucci's.

On je saopštio je da je za lansiranje nove platforme planirano oko 300 TikTok restorana širom zemlje, a više od 1000 takvih se očekuje do kraja 2022.

TikTok Kitchen će fukcionisati iz mnogih od restorana koji pripadaju lancima u vlasništvu Earl-a.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *