Sretna Nova, EVROPA SAD!

KolUMnična Borba
Piše: Dragan Šepelj
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Piše: Dragan Šepelj

Dva pozdrava ili simbioza dva pozdrava u jedan, možda je i svejedno, stižu nam oboje, i Nova 2022. i u njoj novi početak Crne Gore kroz program EVROPA SAD!, reformske… hm… Vlade Crne Gore.

Oni koji se sjećaju tog izbornog slogana slovenačkih komunista s kraja osamdesetih sigurno se sjećaju i kako je taj slogan prolazio na ostalim jugoslovenskim prostorima, tada stopljenih u SFRJ, živog političkog mrtvaca kojeg smo svi voljeli iz samo svojih razloga, a mrzjeli zbog jednog – nerazumijevanja. Slovenački slogan EUROPA ZDAJ! je jedini uistinu značio spas za SFRJ, samo ga tadašnja republička rukovodstva van Slovenije uglavnom nisu razumjela, ni lingvistički ni suštinski, iako je više nego jasno da je bio jedini ispravan pokušaj koji bi spriječio ono što je samo par godina kasnije nastalo u zajedničkoj državi zbog nerazumijevanja – SMRT SAD! Smrt države SFRJ, i u toj smrti stotine hiljada ljudskih pojedinačnih tragedija koje će ostati kao vječna rana na duši generacija koje su živjele u SFRJ tog trenutka. Tadašnje crnogorsko političko rukovodstvo koje je samo formalno početkom ratnih operacija ime partijske crnogorske filijale SKJ SKCG promijenilo u DPS CG je igrom slučaja i tada bilo protiv slogana EUROPA ZDAJ! kao što je igrom slučaja ili spletom nesretnih božanskih ambasadorskih okolnosti nakon 30.08.2020. ostalo opet u opoziciji u odnosu na pozicioni paket i prokleti slogan EVROPA SAD!, Spajića, Milatovića, Krivokapića i pokrovitelja…

Nikako ta Evropa ne ide uz DPS, iako su se više od 20 godina kleli da idu tamo i ne stigoše bez do otvorenih poglavlja koja nikad ne zatvoriše, kao ni mi što s njima ne stigosmo nigdje do gdje jesmo. Nigdje smo, ni tamo ni vamo. S otvorenim a nezatvorenim poglavljima možemo samo da se slikamo, odluka vodećih država te Evrope je da pričekamo ostale balkanske kandidate za EU članstvo, i da sa njima najprije izvježbamo zajedničko tržište i ostale domaće zadatke, pa ćemo onda, najranije 2028, opet sve razmotriti i tako unedogled.

Vjerovati u mogućnost da se EVROPA SAD! ostvari u cjelosti ili makar čak i u nekim manjim tragovima je na nivou metafizičkog, otprilike takav stepen metafizike u čiju moć vjeruju promoteri crnogorskog slogana i programa. Da li vrijedi pokušati, u to ne sumnjam, i gore stvari su nam se servirale ovih godina nakon, po sve ostale osim Slovenije, neuspješne slovenačke parole EUROPA ZDAJ! Ako mogu sprovesti matematički brojke kojima su opili javnost, i onu koja ih bezrezervno podržava i onu koja ih iz samo svojih politikantskih razloga napada i onu koja sumnja manje više opravdano u krajnje domete evropasadovaca, već su pobijedili. Mislim da je jasno na što se u prvom redu oslanjaju najavljujući da imaju model koji dobija na kraju, osim na zidove manastira, to je u prvom redu namjera da spriječe krađu javnih dobara tako karakterističnu za DPS-SDP-SD-BS-LP-HGI koaliciju i preusmjeravanje te ne male količine novca u džepove građana koja može biti veoma zanimljiva kao marketinški izvrsno smišljena predloška stvaranju nove političke stranke čiji će osnivači biti vjerovatno najviđenija lica sadašnje Vlade.

Protiv njih su svi na političkoj sceni Crne Gore, čak i svi oni koji su morali danas u parlamentu podići ruku glasajući ZA EVROPA SAD!, za njihov dobro marketinški plasiran slogan i program, time su se kandidovali da ja za sada ipak samo izrazim stanovitu sumnju, ali ne i da budem apriori protiv toga što namjeravaju. Gdjegod mogu ću se truditi da ih takve proglasim sto puta boljim od svih ovih koji ih mrze zbog toga što su ih morali još jednu godinu ostaviti na pozicijama na kojima sebe vide dok sanjaju i na kojima ih srećom glasački narod nije postavio bez rezerve. Jer da ih nisu glasali narod u čiju se dobrobit zaklinju bi ih rastrgao na ulicama, bijes prilikom svih ostalih rijetkih podizanja naroda bi bio ništavan pri ovom bijesu. Osjetili su to stari kojoti političke prerije i glasali za Mickeya da im ne bi pucalo po rebrima u mračnim crnogorskim sokacima.

Sljedeće bi onda Sretne Nove EVROPA SAD! godine mogli postati bogatiji, a ako nađemo naftu kako se otvoreno govori i da jesmo, možda završimo i ostvarimo snove one čuvene parole iz svevremenskih Mućki*, THIS TIME NEXT YEAR, WE'LL BE MILLIONAIRES!

P.S.

Važna napomena, ne ispustiti iz vida nikako da je originalni naziv popularnog serijala MUĆKE u Velikoj Britaniji – ONLY FOOLS AND HORSES (Samo budale i konji rade), tako da…

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *